Poziv preduzetnicima da koriste najjeftinije kredite

Prijedor

Odjeljenje za privredu i poljoprivredu grada Prijedora pozvalo je preduzeća i preduzetnike koji se bave proizvodnjom, preradom ili deficitarnimuslugama da iskoriste najjeftinije kredite putem Fondacije za razvoj grada Prijedora i partnerske NLB banke.

“Imamo na raspolaganju više od dva miliona maraka koje se mogu plasirati u kredite. Svi koji su zainteresovni za ovako povoljne kredite neka se jave partnerskoj banci“, rekla je načelnik ovog odjeljenja Zinajda Hošić.

Ona je naglasila da je na inicijativu gradonačelnika Prijedora i Upravnog odbora Fondacije za razvoj partnerska banka smanjila kamatu sa 5,95 odsto na 4,95 odsto počev od 1. januara ove godine.

„Svih 118 korisnika, koji koriste kreditna sredstva na ovaj način, redovno srevisiraju obaveze. Nismo imali nikakavih problema s naplatom i nismo morali dirati milion maraka depozita, tako da su do sada kredite koristili ljudi koji su ulagali u razvoj svoje djelatnosti“, navela je Hošić.

Fondacija za razvoj Prijedor, osnovana 2008. godine u svrhu izdavanja garancija za kredite malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednim proizvođačima, finansira se izbudžeta grada, a do sada je plasirala 6.032.200 KM kredita, garantovala 3.016.100 KM za te kredite, te subvencionisala 451.910,79 KM kamata. Od 124 zatjeva samo šest je odbijeno.

Garancija pokriva polovinu kredita, a maksimalni iznos kredita koji se može odobriti tražiocu na bazi garancije Fondacije je 200.000 KM za pravna lica, 100.000 KM za preduzetnike – fizička lica sa registrovanom djelatnošću, te 50.000 KM za individualne poljoprivredne proizvođače registrovane u APIF-u.

Pravo na subvenciju kamata imaju korisnici koji uredno izmiruju prispjele obaveze i koji nisu smanjivali broj zaposlenih. Sredstva za subvencionisanje kamate obezbjeđuje gradski budžet, a isplata se vrši jednom godišnje. Ko ostvari pravo na subvenciju, taj je praktično korisnik kredita s kamatom od svega jedan odsto.

Autor: SRNA

Comments are closed.