Poziv za učešće na seminaru o pravima iz oblasti zaštite životne sredine

Udruženja Centar za razvoj i podršku(CRP) Tuzla i „Zelena akcija“ Zagreb sa svojim partnerima Ekološkom koalicijom unskog sliva (EKUS) Bihać /Prijedor i Udruženjem „Zeleni san“ Vinkovci realizuju projekat „Uspješno sudjelovanje javnosti u upravljanju vodama u slivu rijeke Save“. U okviru projekta koji se finansira sredstvima Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini – IPA 2007&2008, program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina, u Vinkovcima će od 25. do 27. aprila 2012. godine biti održan trodnevni seminar iz prava iz oblasti zaštite životne sredine
Svrha seminara je da studenti prava, ali i pravnici koji rade u NVO-ima za zaštitu životne sredine, steknu nova znanja o značaju i ulozi prava u zaštiti životne sredine. Problematika zaštite životne sredine u svijetu a pogotovu u Evropi postaje jedno od ključnih pitanja opstanka i održivog razvoja. Klimatske promjene i stanje životne sredine su posljedica prije svega ljudskog djelovanja i težnje za razvojem „po svaku cijenu“. Potreba da se životna sredina zaštiti od zagađenja i pretjeranog eksploatisanja prirodnih resursa je sve jača. Jedan od temeljnih načina zaštite životne sredine od štetnog ljudskog djelovanja je razvijena legislativa te pravni instrumenti i infrastruktura za sprovođenje legislative. Nedostatak specijaliziranih pravnika za „pravo životne sredine“ je jedan od velikih problema sa kojima se susreću i Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Nadamo se da ćemo ovim seminarom animirati mlade pravnike da pravo iz oblasti zaštite životne sredine bude njihovo buduće profesionalno opredjeljenje.
Predavači na seminaru biće međunarodni i lokalni stručnjaci iz područja prava zaštite životne sredine: Csaba Kiss iz Mađarske, Thomas Alge iz Austrije, Ana Matoz Ravnik iz Slovenije, Lana Ofak i Darko Bizjak iz Hrvatske, te Đorđe Stefanović iz Bosne i Hercegovine. Na seminaru će se obrađivati pravni instrumenti koji predstavljaju implementaciju nekih od temeljnih prava iz oblasti zaštite životne sredine – prava na učešće javnosti u donošenju odluka, prava na pristup informacijama i prava na pristup pravosuđu u pitanjima životne sredine.
Na konkurs se mogu prijaviti studenti prava 3. i 4. godine pravnih fakulteta u Tuzli, Banjoj Luci, Bijeljini, Bihaću, Brčko Distriktu i Doboju te pravnici iz NVO-a za zaštitu životne sredine iz BiH čije je sjedište organizacije na području sliva rijeke Save, a koje se uklapa u IPA prekogranično područje Republike Hrvatske i BiH.
Prijave možete slati putem faksa na broj 035/364-321 ili poštom na adresu: Centar za razvoj i podršku, Mihajla i Živka Crnogorčevića 1, 75000 Tuzla najkasnije do 8. aprila 2012. sa sljedećim podacima: ime i prezime, godina i mjesto rođenja, mjesto prebivališta, naziv i adresa pravnog fakulteta na kojem studirate ili NVO u kojem je pravnik angažovan, kontakt telefon i adresa, motivaciono pismo (opisati interes za učestvovanje na seminaru i očekivanja – maksimalno jedna A4 strana).
Zainteresovani kandidati koji u motivacionom pismu pokažu najveći interes za tematiku biće izabrani za učešće na seminaru koji će okupiti 20 polaznika, od toga 10 iz Bosne i Hercegovine i 10 iz Hrvatske.
O rezultatima konkursa ćemo Vas obavijestiti najkasnije do 15.04.2012, nakon čega će odabrani kandidati dobiti ostale informacije.
Više informacija možete dobiti ovdje.

Comments are closed.