Praksa za buduće drvoprerađivače

malaSl.ashx_2Mašinska škola Prijedor i preduzeća drvne industrije koja čine Klaster „Drvo-PD“ u Prijedoru potpisali su danas ugovor o organizovanju praktične nastave za srednjoškolce koji se školuju za tehničare prerade drveta.

U prošloj školskoj godini praktičnu nastavu pohađala su 24 đaka, a u ovoj školskoj godini biće ih 52 u drvoprerađivačkim preduzećima „Javor“, „Grosist“, „Prozori Potkozarje“, „Gavranović“, „Nova Marko Di“, „Mastervud“ i „Stolarija Vujčić“.

Direktor Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora „Preda-PD“ Mišo Reljić podsjetio je da je Prijedor pionir u ovom procesu i da je primjer dobre prakse za cijelu Republiku Srpsku, ali da je godinama trajala borba najprije za uvođenje drvoprerađivačkog profila u srednje škole, a potom i za pridobijanje preduzetnika za saradnju sa školama.

„Đaci u preduzećima dobijaju mentore, HTZ opremu, topli obrok i u nekim slučajevima i prevoz, a preduzeća dobijaju mladu radnu snagu koju obučavaju prema svojim potrebama“, pojasnio je Reljić.

On je najavio inicijativu za izmjene Zakona o omladinskom organizovanju kako bi se regulisao rad ovih učenika i izvan nastave, odnosno tokom raspusta, jer se poslodavcima ne isplati plaćati punu cijenu rada za učenike na praksi kao što je plaćaju za stalne radnike i jer je to i nemoguće s obzirom da je riječ o maloljetnicima.

„Preko Omladinskog savjeta grada Prijedora iniciraćemo potrebne izmjene i dopune važeće zakonske regulative“, dodao je Reljić.

Predstavnici Klastera „Drvo-PD“ rekli su da među đacima koji su kod njih bili na praksi ima gotovo formiranih radnika koji su veoma sposobni i u stanju raditi cijelu smjenu, kao i da je većina učenika zainteresovana da radi.

„Vrijedni su i motivisani da rade, pogotovo kada sami svojim rukama nešto naprave i kada vide rezultat svog rada“, rekao je predsjednik Upravnog odbora ovog klastera Ratko Macanović.

Predstavnik Agencije „Preda-PD“ Goran Rodić rekao je da je u razvijenim evropskim zemljama praksa da djeca preko raspusta rade da se usavršavaju i da zarade džeparac.

„I djeca su bila voljna da rade i poslodavci su bili voljni da ih prime kao pomoćne radnike. Dok to ne bude omogućeno, pune rezultate ove saradnje očekujemo krajem ove školske godine kada bi određeni broj đaka koji su pohađali praksu trebalo da nađu stalno zaposlenje kod poslodavaca kod kojih su obučavani“, dodao je Rodić.

Prošle godine su praksu pohađali učenici trećeg razreda, a ove godine i trećeg i četvrtog.

Autor: SRNA – Capital.ba

Comments are closed.