Pravi letjelice po uzoru na Survajver

Jedan Šveđanin je iz hobija pokušao da pocijepa atom, kaže da ga je samo zanimalo da li će uspjeti. Čista radoznalost! U kuhinji je imao radioaktivne elemente i pokušao da napravi nuklearni reaktor govoreći da je u rerni imao blago topljenje. Ne treba ni govoriti da mu je policija vrlo brzo zakucala na vrata te mu je hobi ubrzo i prisjeo. Prijedorčaninu Darku Vujasinoviću se to neće desiti jer je njegov hobi neobičan, ali samo skup. Naime, ovaj profesor engleskog jezika i književnosti kolekcionar je aviona i helikoptera na daljinsko upravljanje. Kaže da se još kao dječak interesovao za letjelice, ali da se posljednjih šest godina intenzivno bavi njihovom izradom.
– Na konstruisanje, nabavljanje dijelova i sastavljanje mikrokoptera potrošim nekoliko mjeseci rada i oko 3.000 evra, koje zaboravim onog trenutka kad letjelica bude završena i napravi svoj prvi let, snimajući panoramske kadrove – kaže Vujasinović.
U njegovom posjedu nalazi se prava minijaturna eskadrila letjelica koje svojim karakteristikama i sposobnostima predstavljaju mala remek-djela. Ovu malu eskadrilu čini nekoliko aviona, dva veća helikoptera i dva mikrokoptera.
– Ovi mikrokopteri mogu u idealnim vremenskim uslovima da lete na visinama i do 70 metara, pritom noseći kameru težine i do dva kilograma. Zahvaljujući njima kamera može da zabilježi kadrove koji se mogu snimiti samo uz pomoć ovakvih letjelica – rekao je Vujasinović i dodao da ovakve letjelice imaju široku primjenu.
– U Evropi i svijetu ove letjelice su postale nezaobilazne u snimanjima i praćenju određenih događaja, kao što su turističke kampanje, emisije zabavnog karaktera tipa “Survajver” – priča Darko i dodaje da je od hobija kojim se bavi do komercijalne upotrebe prošlo veoma malo vremena. U Hrvatskoj je u okolini Daruvara snimao srednjovjekovni dvorac, a na Kupresu Sportsko-rekreativni kompleks sa skijalištem.
– Snimio sam i kadrove Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, a sa ekipom RTRS-a studio Prijedor kadrove za emisiju “Vez” koja je snimana u Etno-selu u Knežici – ispričao je Vujasinović.
Darku policija neće doći na vrata zbog neobičnih pronalazaka, a skup hobi je počeo i da se isplaćuje tako da u posljednje vrijeme ima ponude i za snimanje svadbi.
Tekst i foto – Glas Srpske
Foto – Igor Motl

Comments are closed.