Prazne gradske ulice na 44 stepena

vlcsnap-2015-07-19-19h09m01s237

Ovo je Prijedor danas u 14 časova. Nigdje nikoga. U glavnoj ulici jedino smo sreli goluba koji je pokušavao da se osvježi pored jedne od fontana. (golub, prćka se u nekoj vodi pored fontane) Nije ni čudo da je grad pust. Termometri su zabilježili čak 44 stepena. Paklena nedjelja, kažu Prijedorčani. Zato ih je većina pobjegla na obale Sane.

Sa Sane krećemo u drugi dio grada, prema bazenima. Pokušali smo se izboriti sa vrućinom i otići pješke do naselja Pećani. Do pola puta je, nekako, i moglo. Moralo se na pauzu.

Zaustavili smo se u jednom od kafića pored fontane, na šetalištu. U bašti pusto.

Odlučili smo se za običnu vodu jer su ljekari rekli da je najbolja stvar za popiti na tropskim vrućinama. Konobar nam reče da mu malo ko traži alkohol a da se sladoled dobrano otopi dok ga donese do gostiju. Pored vode, naš drugi saveznik u paklenoj radnoj nedjelji bio je – mokar peškir.

Niz ulicu, pa peškirom po glavi i tako do bazena. Tamo je druga priča. Sve vrvi od kupača. Danas im ni ulaz nije skup. Mnogi su došli još rano jutros i otići će, kažu, tek kad zađe sunce.

Nismo imali vremena da se okupamo kao ni zaposleni na bazenima. Spasioci su pored vode i osvježenje im je u drugom planu. Teško je biti potpuno pribran na plus 40 ali nemaju izbora zbog mnogo kupača koje moraju da nadgledaju.

“Petu godinu radimo ovdje, iamo iskustva i čuvamo se velikih vrućina. Preporuka za kupače je da uzmiaju dosta tečnosti, da ne konzumiraju alkohol, da ulaze u vodu nakon kvašenja. Posebno bih napomenuo da stariji i djeca dolaze na kupanje u popodnevnim časovima kad je manja temperatura”, rekao je Marijan Pilipović, spasilac.

Mnogi nalaze spas i tako što ne izlaze iz kuća i stanova. Kad se malo bolje oslušne u praznoj glavnoj ulici samo se i čuju klime koje neumorno rade. Kod kuće se rashlađuje na sve načine.

Stariji, hronični bolesnici i roditelji sa bebama trebalo bi da se pridržavaju savjeta ljekara da ne izlaze u najvrelijem dijelu dana. Od deset ujutro do pet popodne posebno budite oprezni.

Za one koji ne podnose ove paklene vrućine nemamo dobre vijesti. Pržićemo se i naredne sedmice. Doduše, biće koji stepen manje ali 38 preko dana, svejedno, ne obećava. Uz tropske noći, nedjelja, 26. juli, za kada je najavljen pad temperature, biće željno iščekivan dan.

Do tada, po starom. Pripazite kad i šta radite jer toplotni udar može skupo da vas košta. Posebno obratite pažnju na djecu. Ne izlažite ih suncu, ali ni sebe, bez mazanja kremom sa visokim zaštitnim faktorom. Ako ništa, probajte ATV-ov recept sa mokrim peškirom. Nama je danas valjao glave.

Autor: ATV BL

Pročitajte još vijesti sa ATV-a na adresi https://www.facebook.com/alternativnatv.

Alternativna televizija Banja Luka

Comments are closed.