PREDA PD-Poslovni planovi za samozapošljavanje

Četvrtu godinu za redom Opština Prijedor podstiče preduzetničke ideje i daje podršku pokretanju novih biznisa dodjelom bespovratnih sredstava zainteresovanim licima. Budžetom opštine Prijedor za 2012. godinu odobrena su sredstva u iznosu od 150.000,00 KM za realizaciju projekta „Podsticaj samozapošljavanju“, a od čega su planirana sredstva po jednom korisniku u iznosima od 3.000 – 5.000 KM.

Takođe, planirana je realizacija projekta „Podrška za povezivanje i preduzetničke inicijative za žene“ u iznosu od 20.000 KM od čega su planirana sredstva po jednoj korisnici u iznosu od 4.000 KM. Nakon objavljenoj javnog poziva, opštinska komisija je dala preporuku da 11 kandidata pohađaju obuku iz poslovnog planiranja i vođenja biznisa, kako bi sa poslovnim planom mogli da apliciraju za dodjelu granta.

Prema projektu, obuke iz poslovnog planiranja se održavaju u periodu 20-26. jula 2012.godine za potencijalne korisnike podsticajnih sredstava, a provodi ih Bransilav Vujasin, predstavnik Agencije PREDA-PD. Cilj organizacije obuka je povećanje nivoa znanja potencijalnih preduzetnika iz poslovnog planiranja. Na taj način, povećava se i mogućnost kvalitetnije izrade poslovnog plana.Na početku obuka kandidatima se obratio g-din Boro Vojvodić, Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Prijedor u cilju pojašnjavanja određenih detalja u vezi sa ugovorom o dodjeli sredstava. Pored predstavnika Opštine, kandidatimaje omogućenrazgovorsapredstavnicimaPoreskeupraveRS, Područni centarPrijedor, opitanjima fiskalizacije, poreza i obaveza koja “čekaju” preduzetnika.

Prema Javnom pozivu predviđeno je da kandidati nakon obuke iz poslovnog planiranja i vođenja biznisa izrade vlastiti biznis plan. Nakon završene obuke izvršiće se selekcija kandidata kojima će se dodjeliti novčana sredstva, te upoznati sa obavezama i pravima po osnovu Ugovora, koji će potpisati sa opštinom Prijedor.
PREDA

Comments are closed.