Predsjedniku Udruženja prevarenih žiranata prijetio dužnik

Nenad Mirković, predsjednik prijedorskog Udruženja prevarenih žiranata, tvrdi da mu je dužnik Milka Kovačević prijetila putem telefona, te je slučaj prijavio policiji.
On je naveo da su prijetnje uslijedile dan nakon njegovog gostovanja u emisiji „Tema dana“ na BHT 1, kada je javno prozvao kao dužnike Milku Kovačević i njenog supruga Iliju Kurtovića, koji su ojadili člana njegovog udruženja.
„U prošli četvrtak javno sam iznio da su prijedorski žiranti postali žrtve dužnika koji su uglavnom u raznim mikrokreditnim organizacijama podizali velike iznose kredita, da bi ih nedugo zatim prestali otplaćivati. Te organizacije su dugove prevaranata svalile na leđa njihovih žiranata. Javno sam u toj emisiji prozvao bračni par, odnosno Milku Kovačević i njenog supruga Iliju Kurtovića, čija je žrtva postao Prijedorčanin Branko Marin, koji im je potpisao kredit, a da nije znao na koliki iznos“, priča Mirković.
On ističe da ga je nakon toga u petak uveče nazvala Kovačevićeva na kućni broj telefona i počela mu prijetiti.
„Govorila je da ne znam s kim imam posla i da ću tek vidjeti ko je ona, da se ne miješam i gledam svoja posla. U protivnom će mi napraviti rusvaj u trgovini u kojoj radim i gdje pokušavam da zaradim koju marku kako bih vraćao tuđe kredite, jer sam i sam žrtva prevare“, govori Mirković, koji od policije očekuje zaštitu i ispitivanje čitavog slučaja.
Kovačevićeva nam je juče u telefonskom razgovoru rekla da nije prijetila predsjedniku prijedorskog Udruženja prevarenih žiranata, već da je samo sa njim razgovarala.
„Pojasnila sam mu da nema prava da me javno proziva, jer on nije bio moj žirant. Nisam mu prijetila i on laže. Ako je potrebno, mogu i da se javno suočim sa njim“, naglasila je Kovačevićeva.
Branko Marin, predsjednik Nadzornog odbora prijedorskog Udruženja prevarenih žiranata, koje je osnovano u septembru prošle godine, kaže da vraća blizu 300.000 maraka tuđih kredita, a da je on žrtva i pomenutog bračnog para.
„Oni su me kao žiranta opteretili dugom koji sa kamatama iznosi oko 150.000 maraka. Milka je uzela namjenski kredit kod jedne mikrokreditne organizacije na iznos od 40.000 maraka, a samo nakon mjesec isti iznos kredita je podigao i njen suprug. Meni su rekli da kredit iznosi do 5.000 maraka. Nikada nisam ni vidio ugovor o kreditu niti sam ga potpisao u mikrokreditnoj organizaciji“, tvrdi Marin.
Prema njegovim riječima, bio je prisiljen da otplaćuje njihova kreditna zaduženja za navodnu kupovinu kombajna i robe.
„Odgovorno tvrdim da tako nešto nikada nisam potpisao. Vjerovao sam Kovačavićevoj i Kurtoviću jer su mi ranije bili i poslovni partneri. Sada sam prevaren i ogorčen. Prisiljen sam i da zatvorim svoju zanatsku zadrugu ‘Novogradnja’ jer mi je zbog tuđih dugova blokiran i žiro račun“, govori Marin.
Iz Policijske stanice Prijedor dva na Urijama kazali su da su prekjuče oko 16 sati evidentirali prijetnju koju je predsjedniku Udruženja prevarenih žiranata, navodno, uputila Kovačevićeva. U policiji tvrde da cijeli slučaj namjeravaju valjano istražiti.
AF: Prijete da će se zapaliti benzinom
Nenad Mirković smatra da beskrupuloznih dužnika u Prijedoru ima na desetine, te da su „dobro organizovana i zaštićena kriminalna grupa“.
„Milki Kovačević i svima takvima sada poručujem da ću ih javno prozivati. Oko 150 članova Udruženja prevarenih žiranata je zbog njihovog lopovluka pritjerano uza zid. Ako ne bude pravde i zakona, najmanje tridesetak naših članova je odlučilo da se polije benzinom i zapali na javnom mjestu. Biću sa njima, jer mi više nemamo kud. Naše porodice su razorene zbog toga što smo lopovlucima dužnika i mikrokreditnih organizacija u kojima su oni podizali kredite na ogromne iznose za koje žiranti nisu ni znali dovedeni na rub provalije“, ogorčen je Mirković.
U Udruženju prevarenih žiranata u Prijedoru naglašavaju da je slučaj prevarenog žiranta iz Ugljevika, koji je zbog nemogućnosti plaćanja tuđih kredita izvršio samoubistvo, opomena za sve one koji bi po pitanju prevarenih mogli nešto konkretno preduzeti.
Nezavisne novine

Comments are closed.