Predstavljamo talentovane Prijedorčane-Suzana Radonić, ljubav prema fotografiji

Na samom početku želimo istaći da je nama u cilju stalno predstavljatimlade umjetnike i da ta predstavljanja, obavezno, uvijek budu posebna i drukčija od drugih. I ovo je posebno, prvo – zbog toga što prvi put na novoj web stranici predstavljamo fotografa, drugo – jer je ovo intervju sa fotografom koji ima ugovor sa Vogue i treće – zbog forme uvoda. Autorica će u uvodu sama reći nekoliko crtica o sebi koje su najvažnije za sve koji je ne znaju, a u nastavku će odgovoriti na nekoliko zanimljivih pitanja koja smo joj postavili. Na samom kraju članka donosimo nekoliko jako zanimljivih fotografija ove autorice. Više fotografija i više informacija potražite na njenom facebook profilu.

Ja sam Suzana Radonić iz Prijedora. Rođena sam 14.01.1991. u Ljubljani, Slovenija. Imam 21 godinu i studentica sam prve godine Tehnološkog fakulteta, smjer Grafičko inženjerstvo u Banja Luci. Veliki sam obožavatelj umjetnosti uopšteno, prema tome poštujem i uvažavam svaku formu umjetnosti. U svoje slobodno vrijeme bavim se pomalo s crtanjem i pisanjem ali najviše ljubavi je usmjereno prema fotografisanju.

Otkud zanimanje za fotografijom?
Još kao tinejdžerka sam se počela baviti fotografijom. Oduvijek me interesovalo sve šta moje vršnjake baš i nije pa sam samim time smatrana drugačijom. Kada sam dobila prvi fotoaparat u ruke odmah sam znala da je upravo to ono s čime želim da se bavi. U početku to je bio samo hobi ali je vremenom to preraslo u nešto ozbiljnije i sada se želim time baviti mnogo konkretnije i profesinalnije.

Na koji način možemo razlikovati fotografe amatere od fotografa profesionalaca?
Amateri su ljudi kao ja, obožavaju fotografiju, njome se bave al’ nisu opće poznati i nemaju reputaciju, dok su profesionalni fotografi daleko traženi i njihov rad je cijenjen.

U koju grupu bi sebe svrstala?
Ja bih sebe trenutno svrstala u amatere, iako se nadam da ću jednoga dana postati profesionalni fotograf.

Čuli smo da trebaš potpisati neku vrstu ugovora sa Vogue, možeš li nam reći nešto više o tome?
Svjetski priznat italijasnki magazine Vogue i Art+Commerce (jedna od najprestižnijih foto agencja u svijetu), stvorili su takozvanu kampanju, kojom žele pomoći svim registrovanim fotografima na webu magazina Vogue. To znači da sve naše postavljene fotografije tj. fotografije koje su prihvaćene od strane Vogue-a su od potpisivanja tog ugovora na prodaju.

Šta za tebe tačno znači taj ugovor?
Znači mi mnogo, samim tim što je to riječ o velikim agenijama, i iz razloga što će moje fotografije biti viđene i nadam se iskorištene za neke svrhe. Jako sam sretna i još ne mogu vjerovati da mi se pružila takva prilka.

Na šta si najviše ponosna u svom životu?
U suštini volim svoj život i uživam u svakom trenutku i to bih preporučila svima. Najviše sam ponosna na svoje dvije sestre i mamu. Uvijek su bile uz mene da me podrže i to rade dan danas. Bez njih moj život bi bio prazan. Zahvalna sam im na svemu jer su i one djelomično zaslužne za ovo što sam danas.

Koja te osoba najviše inspiriše?
Moj dečko. 🙂 On u meni budi nešto što nisam znala ni da postoji, mnogo mi je pomogao i sa njim svaki dan je avantura. Upotpunjujemo jedno drugo jer je on takođe umjetnik i jedno drugo inspirišemo. Sa njim sve ima smisla i sve izgleda mnogo lakše. Mnogo ga volim.

Najbolji savjet koji si dobila u životu?
U životu radi sve ono što poželiš, a ljudi… oni će svakako pričati.

MojeSunce.com

Comments are closed.