Predstavljene tri moguće varijante autoputa ka Banjaluci i Novom Gradu

Dušan Topić

Dušan Topić

Saobraćajni institut CIP Beograd u Prijedoru je danas predstavio generalni projekat autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

Generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović rekao je da su ekipe ovog nakon godinu i po dana istraživanja terena povukle tri moguće varijante i da će za onu koja bude usvojena izraditi aviosnimak i 3D model kako bi i ljudi koji nisu iz struke vidjeli kakva je i kuda ide trasa, te gdje su tuneli, mostovi, propusti, predusjeci i kosine.

Marko Pavić

Marko Pavić

„Nakon toga će se pristupiti izradi idejnog projekta gdje su terenski radovi, geodetska snimanja, geološki istražni radovi… Nakon idejnog rješenja, ide revizija, pa izrada glavnog projekta, pa tehnička kontrola. Po nama, u roku naredne dvije godine ne bi mogla da krene izgradnja autoputa“, rekao je Ignjatović novinarima u Prijedoru.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da razvoja i ekonomije nema bez saobraćajne infrastrukture.

Milutin Ignjatović

Milutin Ignjatović

„Mi u Prijedoru smo to prepoznali davno i naša je želja bila da razvijemo putnu infrastrukturu, ali i željezničku. Zato smo mi insistirali dugo godina da u Prostorni plan Republike Srpske uđe izgradnja autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad, ali istovremeno i brza cesta Prijedor – Kozarska Dubica – Donja Gradina – Jasenovac, jer je nama izuzetno bitan i taj poprečni izlaz na autoput Beograd – Zagreb i konačno je ta naša ideja realizovana“, rekao je Pavić na prezentaciji generalnog projekta.

Prezentacija autoputa Banjaluka - Prijedor - Novi Grad

Prezentacija autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad

On je naveo da se u poslu koji je grad Prijedor započeo sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske i „Autoputevima Republike Srpske“ i pitanju kako ga konkretizovati pojavila kompanija iz Kine koja je spremna učestvovati u realizaciji ovog vrlo značajnog projekta.

„Tako se praktično sa istom kompanijom počela dogovarati i rekonstrukcija željeznice od Banjaluke preko Prijedora do Dobrljina i autoput Banjaluka – Prijedor – Novi Grad, prva faza Prijedor – Banjaluka“, naveo je Pavić.

Direktor „Autoputeva Republike Srpske“ Dušan Topić rekao je da je ovo opravdan i potreban projekat.

Tri moguće varijante autputa Banjaluka - Prijedor - Novi-Grad

Tri moguće varijante autputa Banjaluka – Prijedor – Novi-Grad

„Osnovni set dokumenata je urađen. Ti početni dokumenti bili su neophodni da uopšte uđemo u pregovore sa kineskim partnerom i da kineski partner počne da traži i obezbjeđuje sredstva za ovaj projekat“, dodao je Topić.

Prema generalnom projektu CIP-a, prva varijanta duga je 78,6 kilometara i koštala bi 850,7 miliona evra, druga od 74,3 kilometra koštala bi 728,3 miliona evra, a treća od 83,8 kilometara koštala bi 938,2 miliona evra.

Prezentaciji su prisustvovali i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, direktori „Željeznica Republike Srpske i „Puteva Republike Srpske“ Dragan Savanović i Nenad Nešić, predstavnici kineske kompanije „Čajna Šadong internešenel ekonomik end teknikal kooperejšen grup limited“, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i brojni predstavnici javnog života prijedorske regije.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske izjave su bile najavljene za 10.40 časova, ali je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić novinarima rekao da će izjave biti poslije prezentacije.

Autor: SRNA

Comments are closed.