Predstoji izgradnja nove romske kuće

08-Prijedor---Marko-Pavic-i-Ramo-Salesevic

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić najavio je danas izgradnju druge romske kuće u Prijedoru koja će se nalaziti u naselju Raškovac, nakon prve koja već godinama postoji u Rudničkoj ulici.

„Ono što je najvažnije, mi smo puno učinili u stanogradnji za Rome i zaista jedan broj Roma, koji su stari stanovnici Prijedora, na dobar način je riješio svoje stambene probleme“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru gdje je danas Udruženje Roma Prijedor obilježilo 8. april, Svjetski dan Roma.

On je ocijenio da gradska uprava ima jako dobre odnose sa romskom populacijom i sa njihovim udruženjem i nastoji da ih u svakoj prilici podrži i da pomogne aktivnosti koje provode.

08-Prijedor---obiljezen-Svjetski-dan-Roma

„Danas sam ovdej da direktno čestitam dan Roma, ali mi s njima sarađujemo tokom cijele godine. Podržavamo njihove projekte i programa, naročito vezane za školu i obrazovanje i imamo i sredstva u budžetu za potrebe nacionalnih manjina, a na kraju godine oni organizuju dan nacionalnih manjina gdje pokažu svoju djelatnost“, kazao je Pavić.

08-Prijedor---prva-romska-kuca

Prema njegovim riječima, napredak je što se može reći da ima jedan broj zaposlenih Roma, kao i jedan broj visokoobrazovanih.

Predsjednik Udruženja Roma Prijedor Ramo Salešević rekao je da u Prijedoru živi oko 700 Roma, da je među njima 120 učenika osnovnih i srednjih škola, te dva studenta, kao i da je troje zaposlenih.

08-Prijedor---od-oko-700-Roma-tri-zaposlena

Tvrdi da 80 djce govori maternji jezik, te da su najveći problemi nezaposlenost i stambena pitanja.

„Što se tiče obrazovanja, grad obezbjeđje sve udžbenike za osnovce i srednjoškolce, a svi učenici srednjih škola i studenti imaju redovne mjesečne stipendije“, naveo je Salešević.

On je dodao da je Svjetski dan Roma prilika da se podsjete javnost i vlasti na svim nivoima da je potrebno povesti više računa o Romima kao o, kako je rekao, najosjetiljivijoj kategoriji društva.

Autor: SRNA

Comments are closed.