Preduzeće za preradu voća Prijedorčanka-Suša povećala troškove prerade

Cijena po kojoj Preduzeće za preradu voća “Prijedorčanka“, ove godine otkupljuje voće, veća je za 30 do 60 odsto nego u prošloj godini, jer su mrazevi na početku proljeća, i ekstremno dug i za ovo podneblje neprirodno sušan period, umanjili rod nekih vrsta voća i do 80 odsto.

– Za prerađivače je otežavajuća okolnost i to što je voće, usljed dugotrajne suše, izgubilo na kvalitetu. Plodovi su mali, nemaju dovoljan procenat soka, nepovoljna im je hemijska struktura. Sve to će povećati troškove prerade, a posljedica će biti poskupljenje gotovih proizvoda – rekla je izvršna direktorka ovog preduzeća LJiljana Vukelić i dodala da će, da bi ispunili ovogodišnji plan prerade od 15.200 tona, biti prisiljeni na uvoz voća iz Srbije.

– Značajniji troškovi uvoza voća, kao i više cijene sirovine u otkupu, svakako će umanjiti naše konkurentske sposobnosti pri realizaciji gotovih proizvoda – konstatovala je Vukelićeva i upozorila da niz nepovoljnih dešavanja, na koje ni proizvođači ni prerađivači voća nisu mogli značajnije da utiču, prijete da kompletan sector voćarstva dovedu u bezizlaznu situaciju.

Prema njenim riječima, budu li uskraćeni za pomoć nadležnih institucija, za očekivati je da će se krajnje nepovoljan uticaj u primarnoj proizvodnji voća i njegovoj preradi osjećati dugi niz godina.

“Prijedorčanka” visokokvalitetne destilate i koncentrate voćnih sokova, prirodne voćne rakije, duboko zamrznuto i suvo voće, osim na domaće, plasira i na tržište zemalja iz okruženja, ali i na tržišta više zapadnoevropskih zemalja i SAD.

Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.