Pregled ljekara specijaliste košta koliko i jedno muško šišanje

prijedorska bolnica

Prijedorska bolnica „Doktor Mladen Stojanović“ za protekle tri godine oštećena je za 9,9 miliona maraka po osnovu ugovora o finansiranju kojim je predviđeno da se dobar dio usluga plaća u zavisnosti od raspoloživih finansija.

Direktor ove ustanove Mirko Sovilj pojasnio je da se do štete od 3,3 miliona maraka u prosjeku godišnje dođe kad se obračuna razlika onoga što je bolnici uplaćeno i onoga što joj je trebalo biti uplaćeno po cijenema koje je utvrdio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

„Zbog toga nam je u protekle tri godine pregled specijaliste plaćan šest do 6,5 KM. Dozvolićete, to je jeftinije od jednog muškog šišanja“, rekao je Sovilj novinarima u Prijedoru.

Bolnica je sa Poreskom upravom Republike Srpske postigla sporazum o reprogramu obaveza nakon čega je očekivala da će joj biti omogućene pojedinačne uplate doprinosa za radnike koji ispune uslove za penzionisanje.

„Imali smo obećanje da će to biti tako i računajući na to troje radnika smo uputili rješenjem u penziju, a pošto nam nisu omogućili pojedinačne uplate, mi smo radnike ponovo vratili u radni odnos“, naveo je Sovilj.

On je ocijenio da je Poreska uprava Republike Srpske izuzetno efikasna kad su obaveze bolnice u pitanju i da je za sve i jedan dan obračunata zatezna kamata.

„Kada malo analiziramo odnose prema obavezama nekih drugih subjekata, privrednih i drugih, onda smo nezadovoljni jer mi vršimo jednu od najodgovornijih i najznačajnijih funkcija u društvu, budući da je zdravstvena zaštita stanovništva ustavna obaveza“, dodao je Sovilj.

Prema njegovim riječima, preuzimajući dužnost direktora prijedorske bolnice, zatekao je dugovanja od 19,9 miliona maraka, a blagonaklon odnos pokazale su samo „Elektrodistribucija“ i „Vodovod“ pokazavši spremnost za otpis kamata.

Autor: SRNA

Comments are closed.