Pregled obavljen, operacija odložena

Jedanaestogodišnjem Mihajlu Kukiću iz Prijedora, kome su zemljaci iz dijaspore obezbedili preko 5.000 evra za transplantaciju rožnjače, ekipa „Vesti“ uručila je novčanu pomoć zemljaka iz Australije. Porodica Janković iz zapadnog Sidneja izdvojila je za Mihajlovo lečenje 100 AUD, dok je Milica Glišić iz Vulangonga poslala 50 AUD.
Ova pomoć stigla je još prošlog meseca, ali je Mihajlu uručena tek kada se vratio sa lekarske kontrole u Italiji. Obično ćutljiv, ovoga puta nam je s vrata radosno uzviknuo:
– Stanje s mojim očima se nije pogoršalo i doktori u Italiji su rekli da još neću na operaciju!
Majka Sonija je potvrdila sinovljeve reči, a i lekarski nalaz koji nam je pokazala govori da se transplantacija rožnjače kod Mihajla odlaže.
– Hvala svim humanim ljudima koji nas nisu zaboravili i koji su i dalje s nama i pomažu nam iako je suma za transplantaciju obezbeđena. Svaka donacija iznad pomenute sume dobro nam dođe jer ćemo za mesec dana ići na još jednu kontrolu u Beograd. Nama je jako važno što ne moramo da trošimo novac koji je putemakcije Humanitarnog mosta prikupljen za transplantaciju, nego ga čuvamo za tu namenu, jer nikad ne znamo kada će doktor reći da se taj zahvat mora obaviti. Sada je pregled pokazao blago poboljšanje stanja rožnjače i zbog toga je odložio transplantaciju. Kontrola je za godinu dana, ali u slučaju pogoršanja moramo se javiti ranije. Mihajlo nastavlja sa istu terapiju, što znači što češće ubrizgavanje veštačkih suza. Time se postojeće stanje održava, a konačno rešenje ostaje transplantacija – priča majka Sonija.
Razlog da početkom meseca odu na kontrolu u Italiji, koja je bila predviđena za kraj maja ili početak juna, jeste nalaz sa Očne klinike u Beogradu o pogoršanju Mihajlovog vida.
– Otišli smo u panici, ali je dobro je što smo to uradili. Kao majci, iskreno mi je drago što Mihajlo još ne mora na operaciju jer je svaka operacija rizik, a pogotovo tako teška kao što je transplantacija rožnjače koja mu je prvi put preporučena još 2008. godine. Budući da je on već imao dve transplantacije, najpre kostne srži, a potom i jetre, lekari je odlažu kako bi vremenski period između tih hirurških zahvata bio što duži – kaže Sonija.
Ona je iskoristila priliku da kaže da ima još ljudi, osim čitalaca „Vesti“, kojima duguje zahvalnost. Među njima je vozač Miloš Knežević koji sa svojim drugom već drugi put svojim privatnim automobilom vozi na Mihajla na pregled u Italiju.
– Ovi momci su tako skromni i trude se da imamo što manje troškova tokom putovanja. Svaki put ponove da im se obratimo kada god treba Mihajlo negde da ide. To je za nas velika pomoć. Teško je naći ljude spremne da sednu za volan svojih kola i voze tuđe dete u inostranstvo na preglede – priča Sonija, zahvalna svim ljudima koji imaju razumevanja i izlaze im u susret kada im to zatreba.
Mihajlovi roditelji su angažovali učiteljicu u penziji Miru Banjac da dolazi dva-tri puta sedmično po sat i po da radi sa Mihajlom kako bi uspeo da pređe sve gradivo koje njegovi vršnjaci uče u školi.
– Učiteljica Mira je divna žena. Mihajlo je jako voli i uživa da radi s njom. Ima sjajan pristup deci i potpuno se spusti na njihov nivo. Kroz igru s Mihajlom postiže da usvaja nova znanja i da to zaista radi s ljubavlju. Posebno mi je drago što je Mihajlo učiteljicu tako dobro prihvatio, a učiteljica za njega ima samo reči hvale – kaže Sonija koja pokušava da sina uklopi u životne tokove.

Hvala Dejzi Arantez
Sonija kaže da duguje veliku zahvalnost Desi Dejzi Arantez, poreklom iz iz Hercegovine, koja živi 27 godina u Milanu.
– Desa nam je pomogla ugovorivši termin kontrole u Milanu. Javila se kad smo bili preplašeni nalazom iz Beograda po kome je Mihajlu hitno potrebna transplantacija. Bila je sa nama na klinici, hrabrila nas sve vreme, a Mihajlo se ne razdvaja od drvenog Pinokija i drugih igračaka koje mu je poklonila – priča Sonija o učesnici i u ranijim akcijama Humanitarnog mosta.

Italijanka u poseti
Pre polaska u Italiju, Mihajla je posetila Italijanka Analiza Tomazi i uručila mu 50 evra. Analiza je upoznata od samog početka s Mihajlovom bolešću, odnosno dijagnostikovanjem leukemije u trećoj godini života, pošto je bila na čelu Agencije lokalne demokratije u Prijedoru. Pomogla je i da se obave transplantacije kostne srži i jetre o trošku italijanske vlade.
– Analiza je službeno i kratko bila u Prijedoru. Ne samo da nas nije zaboravila, nego je našla vremena i da nas poseti. Tako je svaki put kad dođe u Prijedor, a mi smo njeni doživotni dužnici. Dovoljno je samo da kažem da smo uz njenu pomoć došli do donora kostne srži – priča sa poštovanjem o italijanskoj dobrotvorki svog sina Sonija Kukić.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.
Vesti-online.com

Comments are closed.