Prekogranična saradnja-Saniran regionalni put Mrakovica-Moštanica

U okviru projekta “Biciklom za turizam bez granica”, koji finansira Evropska unija (EU), sanirano je 15 kilometara makadamskog dijela regionalnog puta od Mrakovice u Nacionalnom parku „Kozara” do manastira Moštanice u Kozarskoj Dubici, a vrijednost sanacije je 75.000 KM.

Član projektnog tima Agencije za ekonomski razvoj opštine Prijedor „PREDA-PD“ Rade Rosić rekao je da je na ovaj način osposobljen put koji do sada nije bio prohodan i da je uređena biciklističke ruta od Mrakovice do Kozarske Dubice, nakon što je prošlog mjeseca promovisana biciklistička ruta duga 60 kilometara od Mrakovice do Plesma u Parku prirode „Lonjsko polje“ u Hrvatskoj.

„U okviru uređenja regionalnog puta izvršeno je označavanje vertikalnom biciklističkom signalizacijom u dužini 30 km i uređenje tri odmorišta i izvorišta. Sve to trebalo bi da dovede do povećanja broja turista u našem nacionalnom parku“, kazao je Rosić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Dvogodišnji projekat „Biciklom za turizam bez granica“, vrijedan 330.000 evra, koji je najvećim dijelom finansiran iz pretpristupnih fondova EU za prekograničnu saradnju, vode Agencija „PREDA-PD“ i Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije „SI-MO-RA“, a među ostalim partnerima su NP „Kozara“, Turistička organizacija opštine Prijedor,Turistička organizacija Kozarske Dubice i PP „Lonjsko polje“.

Direktor NP „Kozara“ Dragan Romčević rekao je da zahvaljujući ovom projektu Park od sada može posjetiocima ponuditi nove turističke sadržaje: biciklizam, iznajmljivanje bicikala i vožnju između dva parka u dvjema susjednim državama.

„Za prvih devet mjeseci ove godine imali smo 70.000 turista, što je ranije bilo za cijelu godinu“, dodao je Romčević.

Direktorica Turističke organizacije opštine Prijedor Amira Ganić rekla je da je učešće u ovom projektu izrodilo jedan novi projekat koji će ova organizacija realizovati u iduće godine, te još jedan čija realizacija još nije izvjesna.

„Radićemo studiju koja će pokazati mogućnost svih biciklističkih ruta na području Prijedora, a u idućoj godini takođe očekujemo odgovor Vlade Češke kojoj smo kandidovali projekat izgradnje biciklističke rute koja bi povezala sve crkve brvnare na područj Prijedora“, navela je Ganićeva.

Direktorica Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Nada Grgača rekla je da projekat „Biciklom za turizam bez granica“ znači novi turistički kapacitet i razvoj turizma na otvorenom.

„Ruta od Moštanice do Mrakovica, koja nas uejdno veže i za Hrvatsku, oživjeće turističke kapacitete koji do sada nisu bili iskorišteni, a naročito vjerski i seoski turizam“, istakla je Grgača.

Projekat “Biciklom za turizam bez granica”namijenjen je razvoju turizma u pograničnom području BiH i Hrvatske i ima za cilj da poveća konkurentnost lokalnog turizma u oba regiona kroz poboljšanje kvaliteta postojećih resursa i i primjenu inovativnih marketinških tehnika.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.