Prekvalifikacija u Mašinskoj školi-Diplome za 25 zavarivača, instalatera i vozača

Diplome o prekvalifikaciji po programu obrazovanja odraslih u Prijedoru danas je dobilo 25 polaznika devetomjesečne obuke organizovane u Mašinskoj školi u našem gradu, gdje je doškolovanje 20 polaznika iz boračkih kategorija opština Prijedor podržala sa 36.000 KM.

Direktor Mašinske škole Prijedor Zdravko Kovačević rekao je da ova škola ima rješenje Ministarstva prosvjete Republike Srpske da može vršiti prekvalifikaciju.

„Projekat smo realizovali u saradnji sa opštinskom Boračkom organizacijom i opštinskom Organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, a uz pomoć lokalne zajednice“, kazao je Kovačević novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je prekvalifikacija vršena za tri zanimanja i to: zavarivača, instalatera i vozača motornih vozila, te najavio nove prekvalifikacije za stolare i tehničare za obradu drveta.

„Od projekta očekujemo lakše zapošljavanje, prvenstveno boračkih kategorija“, istakao je Kovačević.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić rekao je da je nezaposlenost najveći problem ne samo Prijedora već i prostora bivše Jugoslavije i Balkana.

„Odlučili smo da podržimo ovaj projekat prekvalifikacije sa onih zanimanja koja nisu atraktivna i ne traže ih privrednici za ona zanimanja koja su potrebna privredi, a drago mi je što je prva generacija većinom iz reda boračke populacije i porodica poginulih boraca“ kazao je Pavić.

On je dodao da već postoje privrednici koji su zainteresovani za radno angažovanje lica koja su prošla ovu obuku, što i jeste cilj projekta.
SRNA

Comments are closed.