Prekvalifikacijom do posla za tekstilce u Prijedoru – Firma „Lena“ najavljuje zapošljavanje 200 radnica

foto: Photographee.eu/shutterstock.com

foto: Photographee.eu/shutterstock.com

Prekvalifikacijom, više od stotinu Prijedorčanki nastoji doći do posla u tekstilnoj industriji.

U prostorijama Mjesne zajednice Raškovac, uz podršku Udruženja žena „Berek“ u Prijedoru je organizovan kurs krojenja i šivanja. Ovaj besplatni kurs organizovan je zbog otvorenih radnih mjesta u tekstilnom preduzeću „Lena“, osnovanom na temeljima nekadašnjeg „Skontoproma“, koje je zbog nedostatka radne snage ovog profila zatražilo pomoć pri radnom osposobljavanju novih kadrova. Iz ovog preduzeća najavljuju da bi u tekstilnom pogonu do naredne godine trebalo da zaposle oko 200 radnika.

Uz pomoć sredstava Grada Prijedora i Kraljevine Norveške, prije četiri godine u Raškovcu je prvi put organizovan kurs krojenja i šivanja, kroz koji je prošlo 70 žena. Od njih je 20 zaposleno, a sada se ponovo ukazala potreba za ovom radnom snagom. Ponovo je organizovan besplatan kurs za oko 150 žena.

– Želim da naučim da šijem, to mi je onako primamljivo i volim to da radim, a usput ako to savladam, želim da se zaposlim da domirim radni staž koji mi je potreban da bi išla u penziju – kaže polaznica kursa Šaćira Semanić.

Među polaznicama kursa je i Dušica Šarac, koja je završila Pravni fakultet. Za lične potrebe želi savladati zanat, ali i za slučaj da ne bude posla u struci.

– Razmišljala sam i o tome, danas sutra ako ne nađem posao, ne bi mi bilo teško da radim i ovaj posao, dok ne nađem svoj profil – kaže Dušica.

Potreba za radnicima tekstilne struke ukazala se u preduzeću „Lena“. Ovo preduzeće sklopilo je ugovor sa britanskim kupcem. Tvrde, ovakva vrste obuke je dobro došla, zbog nedostatka radne snage. Do naredne godine u planu je prijem oko 200 radnika.

– 30 radnika već radi i proizveli smo nekoliko hiljada tih bluza za ovo mjesec dana kako smo krenuli raditi. Naime, naš je plan da do Nove godine uposlimo stotinjak radnika, a ostali su poslije Nove godine – kaže Elizabeta Јosipović, koordinator posla u preduzeću „Lena“ Prijedor.

U preduzeću „Lena“ kažu da su sa britanskim kupcem postigli dogovor o kontinuiranim porudžbinama za narednih desetak godina.

Autor: RTRS – eKapija.com

Comments are closed.