Prema nalazima alko-testa imao je 1,7 promila alkohola u krvi

Starica Nada Soldat (79) iz Prijedora pronađena je u subotu uveče mrtva u svom stanu u takozvanoj zgradi solidarnosti u ovom gradu.
Njeno beživotno tijelo u krevetu pronašla je policija, nakon što je u prijedorsku bolnicu primljen njen suprug Zdravko Soldat (76), koji je dovezen u alkoholisanom stanju.
Kako saznajemo, Zdravko Soldat pronađen je u subotu popodne kako u besvjesnom stanju leži pored puta u naselju Urije.
Prema nalazima alko-testa imao je 1,7 promila alkohola u krvi.
Nakon što mu je ukazana prva pomoć, Soldat je, navodno, ljekarima izjavio da je svoju suprugu Nadu Soldat pronašao mrtvu u stanu u kome su živjeli. Dežurni tužilac Ljubo Macanović, naredio je obdukciju tijela starice kako bi se utvrdilo da li je u ovom slučaju riječ o prirodnoj ili nasilnoj smrti. Mira Miletić, portparol Tužilaštva, kazala je da je ustanovljeno da je starica u stanu bila mrtva najmanje 48 sati.
„Prema nalazima ljekara patologa koji su izvršili obdukciju u Banjaluci, starica je u stanu preminula od posljedica srčanog udara. Dakle, u ovom slučaju nije riječ o nasilnoj smrti, jer na tijelu preminule nisu uočeni nikakvi tragovi nasilja“, kazala je Miletićeva.
Komšije porodice Soldat zaprepaštene su cijelim slučajem. Pričaju da su Nada i Zdravko Soldat bili zatvoreni ljudi koji su rijetko sa kim komunicirali.
„Nada se prije desetak dana vratila sa liječenja na Psihijatrijskom odjelu prijedorske Opšte bolnice. To je bila sjena od žene koja je odavno oboljela na živcima. Često se sa suprugom svađala, ali nije bila agresivna prema komšijama. Zdravko je pio i odlazio od kuće. Nada i on cijelo ljeto proveli su u Mrkonjić Gradu gdje imaju porodično imanje, a u Prijedor su dolazili da prime penziju. Oboje su oboljeli na živcima kada im je prije nekoliko godina u saobraćajnoj nesreći poginuo sin jedinac“, ispričala je prva komšinica ove porodice Radojka Lukić.
Posljednjih dana kažu nisu ih ni viđali. U zadnja dva do tri dana u haustoru zgrade osjetio se jak smrad koji je dolazio iz stana Soldatovih.
„Znala sam da nešto nije u redu, jer je Nada prije desetak dana izašla iz bolnice sva polomljena i bez volje za životom. Tada je Nadu iz bolnice u stan dveo njen suprug Zdravko, a mi ga od tada više nismo vidjali. Kao ni Nadu koja nije izlazila iz stana“, priča Bosiljka Radulović, komšinica porodice Soldat koja živi sprat niže.
Kako saznajemo, supružnici Nada i Zdravko Soldat imali su pristojne penzije jer je Nada nekada radila kao službenik u opštini, a Zdravko je penziju zaradio kao skladištar u Rudniku Ljubija kod Prijedora. Prema saznanjima iz policije Zdravko Soldat je ostao u bolnici, jer je po tvrdnji ljekara doživio i šok nakon što je ugledao mrtvu suprugu u stanu u kome su živjeli.
Nezavisne novine