Prepolovljen rod jabuke

Sušno ljeto uticalo je na kvalitet ovogodišnjeg roda voća, pogotovo jabuke. Jedan od najboljih prijedorskih voćara, Novak Anđić iz Omarske, bilježi čak 40 odsto manji prinos kvalitetne jabuke. Umjesto 150 tona, koliko je bio očekivani rod, prinos sa njegovog voćnjaka koji se prostire na oko četiri hektara, biće znatno manji i daleko lošijeg kvaliteta. – Suša je uništila rod jabuke i ove godine ću, prema prvim procjenama, biti na pozitivnoj nuli, što je daleko lošije od prošle godine, kada je zarada od prodaje jabuka bila solidna – rekao je Anđić.

On je dodao da će na području prijedorske opštine nešto bolji rod imati samo oni voćari koji su postavili sistem navodnjavanja, a njih je nekolicina, jer niko nije očekivao ovako sušno i toplo ljeto.

– Nakon što godinama ulažemo u proširivanje površina sa zasadima jabuka, ali i krušaka, sada je došlo vrijeme da moramo ulagati i razmišljati i o navodnjavanju kako bi spasili voćarske kulture od daljeg propadanja i sušenja – kazao je Anđić.

Anđić ističe da im ove jeseni na ruku ne ide ni otkupna cijena jabuke, koja je znatno niža nego lani.

Otkupna cijena jabuke prve klase umjesto prošlogodišnjih 0,75 maraka sada iznosi 0,48 KM po kilogramu.

– Zbog lošijeg kvaliteta, daleko će veća ponuda biti jabuka druge i treće klase, čija je otkupna cijena 0,28 i 0,07 KM umjesto prošlogodišnjih 0,48 i 0,25 KM po kilogramu, tako da, dok se plate berači i troškovi zaštite, zarade neće ni biti – kazao je Anđić.

On je voćarstvom počeo da se bavi prije 15 godina, kada je zasadio mali voćnjak. Kako se u prvi mah pokazalo da je to grana od koje se može živjeti, odlučio je da proširi površine na kojima sada ima nekoliko vrsta jabuka i 150 stabala kvalitetne kruške viljamovke.

– Trenutno se cijela porodica sprema za berbu jabuka – ističe Anđić i dodaje da, bez obzira na sve teškoće koje prate poljoprivrednike, on neće odustati od proizvodnje voća.

Anđić je istakao da je već preduzeo neke aktivnosti u vezi sa navodnjavanjem i na nekoliko mjesta uz pomoć stručnih ljudi sa Rudarskog instituta pronašao vodu u blizini voćnjaka, tako da je gotovo izvjesno da će investicijom od oko 15.000 maraka sljedeće godine imati sistem za navodnjavanje.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.