Press RS ispunio želju slepog Prijedorčanina Dragana Marića: Starom „sarmašu“ 16 sarmi!

press rs-sarme za dragana 1Dragan Marić (56), osamdesetodstotni slepac, koji je mesecima spavao pod gradskim mostom pa se preselio u straćaru kod prijedorskog Doma penzionera, za Novu godinu će ipak jesti sarmu! I to 16 „komada“ zahvaljući Pressu RS, koji je u novogodišnjoj noći odlučio da obraduje ovog siromaha.

Marić nije mogao verovati da mu je za praznik obezbeđeno omiljeno jelo.

-Ohoho, ispunili ste mi veliku želju. Svaka čast i hvala vam od srca! Šesnaest sarmi nakon toliko godina… U novogodišnjoj noći ću tako oboriti rekord pošto sam stari „sarmaš“, koji može smazati osam velikih sarmi. Zahvaljujući Pressu, za Novu mogu pozvati i mog najboljeg druga, Branu Kovačevića. S njim ću zajednički „stamburati“ ove sarme i zaliti ih pivom koje ste doneli. Nadam se da će me Brane odvesti na trg, gde će se proslavljati Nova godina u Prijedoru, pa da se i ja proveselim i zapevam s ostalim ljudima – nada se Dragan.

Vitaminska situacija
On ističe da će popraviti svoje opšte fizičko stanje sa ostalim namirnicama koje smo mu darovali.
-Makarone, sir koji obožavam i konzerve, mogu da stoje. Salame će brzo „planuti“, a sa voćem i narandžama koje ste doneli, a koje nisam okusio više godina, popraviću „vitaminsku situaciju“ i biti zdraviji za zimu. Hvala vam za šampone i brijače kojima ću unaprediti higijenu od sada pa nadalje, Press novine su moj Deda Mraz. A odužiću se i ja vama. Doneću vam koliko hoćete jabuka sa svog imanja u Tomini. Puno se zahvaljujem novinarima i ostalima zaposlenima u Pressu. Želim vam sve najbolje u životu i tokom predstojećih praznika, jer ste pokazali da brinete o siromasima, obespravljenima i ubogima zbog čega vam najlepše hvala.
A svim ljudima iz RS, želim da se najlepše provedu i budu zdraviji i bolji nego što su bili u staroj godini – kaže Marić.

press rs-sarme za dragana 2Na naše obećanje da ćemo mu uskoro obezbediti i tranzistor kako bi, uz omiljenu muziku, stalno bio informisan i znao ko je predsednik, a ko premijer RS, Dragan odgovara: „Nemojte trošiti, ali ako budete, neka radio bude mali, da ga mogu nositi sa sobom“.

Marić takođe naglašava da je njegova prva želja i dalje da progleda barem na jedno oko i operiše mrenu na očima.

-Hoću da ubuduće svaku sarmu vidim kako je Bog rekao, a ne ovako – čas je vidim, čas ne vidim – kaže ova izbeglica iz Sanskog Mosta.

On bez ikakvih primanja preživljava zahvaljujući besplatnim obrocima u javnoj kuhinji prijedorske organizacije „Hleb života“. Vodu za piće i dalje dovlači iz prijedorskog Doma zdravlja, a planira da uskoro piše jednoj organizaciji da mu pomogne da ostvari svoja prava kako bi mogao otići na lekarski pregled očiju.

Podsećamo, Marić je više od 60 dana spavao pod gradskim mostom, gde su ga neretko provocirale lokalne siledžije, a pojedini Prijedorčani su ga u šali prozvali „lokalni Ber Grils“ po poznatom Britancu i ekspertu za preživljanje sa „Diskaveri kanala“.

Pravi nomad
Ovaj izbeglica iz Tomine kod Sanskog Mosta, gde mu je obnovljena kuća, ranije je izjavio da ne pomišlja da se tamo vrati, jer nema nikakve uslove za život, a u Prijedoru mu je dostupan jedan obrok u javnoj kuhinji.

Boravio je u Prihvatnom centru u školi u selu Kozaruša do njegovog rasformiranja, a spavao je i po čekaonicama železničke i autobuske stanice. Preživljava i od prošnje, a u lokalnom Centru za socijalni rad mu je rečeno da u Prijedoru ne može ostvariti prava, jer je prijavljen u Sanskom Mostu.

Goran Rosić, direktor Pressa RS ističe da je ovo preduzeće uvek bilo uz siromašne i napuštene, a novogodišnji praznici su pravi povod da im se koliko-toliko pomogne.

-Dragan Marić je poželeo omiljeno jelo i mi smo tu želju ispunili, što zaista nije bilo teško. Voleli bismo i da se svaki građanin RS u novogodišnjoj noći na sličan način pokuša prisetiti svog siromašnog rođaka, komšije, prijatelja, poznanika, radnog kolege… – napominje Rosić.

Samo da se ne zapali!
Volonteri javne kuhinje prijedorske organizacije „Hleb života“ su ohrabreni činjenicom da se Press RS u novogodišnjoj noći setio slepog i napuštenog Dragana Marića.

-I mi smo mu već dali paket sa suvom hranom, ali znamo da se sarmama najviše raduje i veseli. Nadamo se da će i drugi dobri ljudi iz RS i BiH posle novogodišnjih praznika pomoći ovom čoveku, koji je jedan od naših najtežih slučajeva i pozvati broj 052/243-271 da mu se obezbedi pregled očiju i operacija mrene. Spasili smo ga da se ne smrzne pod mostom, ali i dalje postoji opasnost da zbog slabog vida ne zapali kuću tokom loženja vatre – kažu aktivisti ove organizacije.

Press RS

Comments are closed.