Presušila vrela u Kozarcu

Presusila vrela u KozarcuZbog visokih temperatura vazduha i pada vodostaja rijeke Sane u nekim dijelovima opštine Prijedor otežano je snabdijevanje stanovništva pitkom vodom. Vlado Reljić, direktor „Vodovoda“, rekao je da je u najvećem prijedorskom povratničkom naselju Kozarac tokom noći na snazi prvi stepen redukcije vode. „Dva vrela s kojih se Kozarčani snabdijevaju vodom za piće skoro su potpuno presušila. U ovom mjestu na snazi su redukcije vode, koje primjenjujemo tokom noći kako bi stanovništvo ujutru u svojim česmama imalo pritisak. Bolja situacija nije ni u nekim prijedorskim naseljima, posebno na višim spratovima u soliterima. Oni se tokom dana suočavaju sa slabijim pritiskom ili, pak, potpunom nestašicom vode“, kazao je Reljić.

On je dodao da je poboljšano vodosnabdijevanje potrošača koji pitku vodu troše iz bunara „Prijedorčanka“ i to zahvaljujući sredstvima koja su u rekonstrukciju ovog bunara uložili predstavnici Vlade Norveške.

U „Vodovodu“ tvrde da će se normalizacija vodosnabdijevanja uspostaviti tek kada u ovom gradu bude potpuno implementiran projekat Vlade Švicarske i opštine Prijedor, čija je realizacija u toku, a za šta će biti izdvojeno 17,5 miliona marka.

Postojeći gradski sistem vodosnabdijevanja je star 47 godina i u tom periodu malo se ulagalo u kompletnu rekonstrukciju gradske vodovodne mreže.

„Trenutno u takvom starom sistemu imamo visoke gubitke vode u distributivnoj mreži, tehnički loše opremljen vodovod, a to sve rezultira nekvalitetnu uslugu koju dobijaju naši korisnici“, istakao je Reljić.

On je dodao da je probleme Prijedorčana u vezi s normalizacijom vodosnabdijevanja prepoznala Vlada Švajcarske, te da je rekonstrukcija i dogradnja postojećeg sistema vodovoda počela da se realizuje u aprilu.

Dodao je da prvi fizički radovi na ovom projektu počinju na jesen, te da će nakon završetka „švajcarskog“ projekta vodosnabdijevanja Prijedorčani konačno imati uredno vodosnabdijevanje, što se može očekivati u naredne tri godine.

U cijeli sistem je uključen i banjalučki izvor Crno vrelo, posredstvom koga će uz podršku grada Banjaluka biti izgrađen regionalni sistem vodosnabdijevanja, koji će značiti da će prilike u ovom segmentu biti normalizovane i za stanovnike Omarske i okolnih naselja.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.