Prevencija kardiovaskularnih oboljenja: U „Maloj školi zdravlja“ 24 gojazne djece

srna-mala skola zdravlja-odlazak u teslic 1Iz Prijedora je jutros dvadeset i četvero djece povišene tjelesne težine, uzrasta od osam do 13 godina, otputovalo u Teslić gdje će u narednih deset dana učestvovati u zimskom kampu „Mala škola zdravlja“ koji za cilj ima prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Koordinator projekta „Mala škola zdravlja“ za prijedorsku regiju pedijatar kardiolog Nada Rajlić rekla je da su se na poziv za učešće u „Maloj školi zdravlja“ odazvali roditelji umjereno gojazne djece, ali ne i roditelji djece sa ekstremno povećanom tjelesnom težinom.

„Iako imamo djecu sa ekstremno povećanom tjelesnom težinom, njihovi roditelji, nažalost, nisu se ovaj put odazvali. Nadam se da će se to promijeniti do nekog od narednih kampova jer ta bi djeca sigurno izgubila deset posto težine za deset dana, a ne bi bila gladna“, kazala je Rajlić.

Ona je naglasila da će djeca imati šest obroka dnevno odnosno tri glavna obroka i tri užine i da je ishrana bogata voćem, povrćem, nemasnim mesom i ribom, ističući da isti režim ishrane imaju i djeca i voditelji u projektu.

srna-mala skola zdravlja-odlazak u teslic 2„Djeci je zabranjeno da nose slatkiše i grickalice, mobilne telefone i džeparac. Svakodnevno će imati po dvije jednočasovne šetnje i po jedan sat plivanja. Boraviće u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, a po želji i u četverokrevetnim, a roditelji ih mogu dobiti na broj telefona 053/430-345 tražeći broj sobe“, dodala je Rajlićeva.

Sa djecom u Tesliću boraviće pedijatri kardiolozi, medicinske sestre, nastavnici, psiholozi, nutricionisti i instruktori sporta stručni da procijene koliko se svako dijete može opteretiti.

„Djeca će se odvojiti od računara i televiozora, dobiće svoje jelovnike i uputstva o pravilnoj ishrani i neophodnim fizičkim aktivnostima čega bi trebalo da se nastave pridržavati i nakon što se vrate kući“, istakla je Rajlićeva.

Prema njenim riječima, tri mjeseca nakon završetka zimskog kampa djeci će se raditi kontrolna mjerenja i nalazi da bi se sagledali efekti učešća u „Maloj školi zdravlja“.

Osim prijedorske, djece, u Tesliću će od 10. do 20. januara boraviti i djeca iz banjalučke, bijeljinske i dobojske regije, njih ukupno stotinjak, i u tom periodu biće jedini gosti u hotelu „Posavina“.

Projekat „Mala škola zdravlja“ inicirali su Udruženje kardiologa Republike Srpske i Centar za medicinska istraživanja i razvoj zdravstvene zaštite Banjaluka s ciljem prevencije kardiovaskularnih bolesti kojima je gojaznost jedan od vodećih faktora rizika. Finansiraju ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a podržavaju zdravstvene ustanove u lokalnim zajednicama.

Projekat „Mala škola zdravlja“ počeo je ljetos, a u narednih deset godina 7.000 djece povećane tjelesne mase uzrasta od 7 do 14 godina trebalo bi da boravi u kampovima, ljeti na Jahorni, zimi u Tesliću.
SRNA

Comments are closed.