Prezentacije mjesnih zajednica u okviru projekta NDC Prijedor

Nansen dijalog centar Prijedor je u okviru svog trogodišnjeg projekta organizovao aktivnost „Prezentacije i diskusije u okviru pet mjesnih zajednica opštine Prijedor“, koja je održana u nedjelju, 18.09.2011. godine u prostorijama MZ Donja Puharska. Osim domaćina, svoje mjesne zajednice predstavili su i predstavnici MZ Hambarine, MZ Kamičani, MZ Kozaruša i MZ Zecovi. Oni su u svojim izlaganjima osim organizacije i strukture sredine iz koje dolaze predstavili svakodnevni život, rad, prednosti, probleme, kao i izazove sa kojima se svakodnevno susreću. Kako su istakli predstavnici pomenutih mjesnih zajednica problemi sa kojima se susreću su gotovo svuda isti. Nezaposlenost, loše snabdjevanje električnom energijom, asfaltiranje puteva, odlazak mladih, slabo ulaganje u infrastrukturu, osnovni su problemi koji su istaknuti tokom prezentacije ovih 5 mjesnih zajednica. Aida Jakupović iz NDC-a Prijedor, koja je i koordinator ovog projekta, istakla je odličnu saradnju sa opštinom Prijedor i mjesnim zajednicamna koje su uključene u projekat kao i povratne informacije iz ovih sredina nakon prethodnih aktivnosti i radionica. Cilj trogodišnjeg projekta NDC Prijedor jeste poboljšanje interetničke komunikacije i međuentitetske saradnje u Prijedorskoj regiji, a kroz ovu aktivnost želimo otvoriti prostor za komunikaciju, razmjenu informacija, iskustava i poboljšanje postojeće saradnje. Osim pomenutih mjesnih zajednica u projekat NDC-a Prijedor su uključene i MZ Gornja Ljubija, MZ Donja Ljubija, MZ Trnopolje, MZ Raškovac i MZ Ćela/Petrovo. Prisutnim članovima Savjeta mjesnih zajednica i ostalim učesnicima ove aktivnosti obratila se i Azra Pašalić, predsjednica SO Prijedor i član Koordinacionog odbora za planiranje NDC Prijedor.
Ona je istakla značaj ovakvih aktivnosti i radionica koji mogu doprinijeti boljem radu u okviru mjesnih zajednica. Aktivnosti je prisustvovao i Đorđe Jež iz Službe za mjesne zajednice opštine Prijedor koji je predstavio njen način rada. Iako je Prijedor među vodećim opštinama u RS kada je u pitanju organizovanost rada mjesnih zajednica, Jež je najavio da se radi na izmjeni postojeće „Odluke o radu mjesnih zajednica“ koja će doprinijeti još boljim rezultatima. „Ono što je pohvalno u radu mnogih mjesnih zajednica je činjenica da su mještani prepoznali aktivne članove Savjeta MZ koji žele napredak u svojim sredinama dok one neaktivne žele što prije promijeniti“, naglasio je Jež koji je takođe član Koordinacionog odbora za planiranje NDC Prijedor. Inače, opštinu Prijedor čini 49 mjesnih zajednica, koje su prema veličini podijeljene na velike, srednje i male. U zavisnosti od njihove veličine Savjeti mjesnih zajednica broje 7, 9 ili 11 članova.
NDC Prijedor je dio Nansen mreže koja uključuje rad Nansen dijalog centara u Prištini, Skoplju, Beogradu, Podgorici, Osijeku, Mostaru i Sarajevu. Nansen dijalog mreža je projekat koji je finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, a iniciran je 1995. godine kroz edukativni program „Nansen akademije“ u Lillehameru.
Tekst – NDC Prijedor i GradPrijedor.com
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.