Prezimiće pod najlonom

Prijedorčanin Mustafa Šaban, mještanin Ćele, sa suprugom Hasibom i troje djece prezimiće u trošnoj kućici s najlonom na prozorima jer nije uspio da završi novu kuću. Njegova iskrena priča dirnula je čitatelje „Nezavisnih“ kada je prvi put objavljena, ali i druge ljude dobre volje, međutim za njih još nisu došli bolji dani. On podsjeća da mu je Luteranski svjetski savez prije šest godina izgradio kuću. Nikla je na mjestu njegove porodične kuće, koja je u proteklom ratu srušena. Mustafa nije imao novca da je dovrši, pa je nakon njegove priče u medijima lokalna zajednica uspjela iz budžetske stavke za povratak da izdvoji 2.500 maraka, a pomoć u stolariji uputili su neki od prijedorskih privatnika i humanih ljudi.
„Pomoć je za mene stigla u zimskim danima, tako da zbog niskih temperatura niko od građevinskih radnika i zanatlija neće da starta s radovima na konačnom dovršetku kuće. Tako ću s porodicom i ovu zimu i Novu godinu dočekati u trošnoj kući. Ovdje živimo ja i žena sa dvogodišnjim bliznakinjama Elmom i Selmom i četrnaestogodišnjim sinom supruge Hasibe“, govori Mustafa.
Tvrdi da je ipak od skromnih sredstva koje je dobio uspio da u novoj kući provede struju i nabaci tek dio fasade.
„Djeca nemaju ni pristojne hrane, a uslovi života u kući u kojoj ćemo nažalost i ovu zimu prezimiti su daleko od humanih. Tu nemamo ni struje ni vode, a na stare prozore sam stavio najlon, kako se djeca ne bi smrzavala. Međutim, i pored toga u kući je hladno jer je temperatura u debelom minusu“, govori Mustafa.
Mada je punih 18 godina radio u prijedorskom „Celpaku“, iz ove bivše fabrike za proizvodnju i preradu celuloze i papira nije uspio da ostvari ni pravo na penziju. Tako je prisiljen da nadniči kako bi prehranio porodicu. „,Ipak zimi me niko ne poziva niti da dnevnicu zaradim, jer posla nema. Zaista ne znam kako ću dalje. Kuću ću možda u proljeće dovršiti jer su mi pomogle lokane vlasti i dobri ljudi, ali bez posla teško ću moći da se s porodicom nosim sa svakodnevnim problemima“, kazao je Mustafa.
Njegova supruga Hasiba je navela da im nedostaje i ogrijeva jer po cijelu noć loži drva u peći kako bi prespavali u trošnoj kućici. Ova porodica živi za dan kada će objekat bez prozora zamijeniti toplim domom.
Nezavisne novine

Comments are closed.