Prihod veći nego lani, ali i dalje manji nego prije svjetske krize

prijedor

Javno preduzeće „Zavod za izgradnju grada“ Prijedor lani je ostavrio prihode za 12 odsto veće u odnosu na prethodnu poslovnu godinu, ali su još uvijek manji u odnosu na predkriznu 2008. godinu, navodi se u izvještaju o radu ovog preduzeća za 2015. godinu.

Prihodi su lani iznosili 1.041.993 KM, rashodi 1.011.585 KM ili za 14 odsto više nego u 2014. godini, a dobit 30.408 KM ili za 34 odsto manje nego u prethodnoj poslovnoj godini.

„Složeni uslovi poslovanja uzrokovali su da Zavod nije ostvario vrijednosti planirane Programom rada i finansijskim planom za 2015. godinu. Ukupni prihodi su manji od planiranih za 17 odsto, dok su ukupni rashodi manji od planiranih za 16 odsto“, navodi se u ovom izvještaju.

Najveći dio poslovanja Zavod ostvaruje sa gradskom upravom – oko 60 odsto ukupnog prometa, a obaveza za iznalaženjem dodatnih poslova, započeta 2008. godine zaključivanjem ugovora o zajedničkom ulaganju sa nekoliko suinvestitora, zaustavljena je zbog uticaja opšte ekonomske recesije i drastičnog smanjivanja investicija.

„Ipak 2015. godine zaključeno je više od dvadeset ugovora o kompletnom inženjeringu sa fizičkim licima, privatnim preduzetnicima ili javnim ustanovama“, stoji u izvještaju.

Iz ovog zavoda podsjećaju da su, kao i druga privredna društva u zemlji, izloženi učestalim izmjenama zakona i povećanju nameta po raznim osnovama.

„Povećanje poreza, doprinosa i drugih dadžbina se direktno negativno odražava na cijene naših usluga i samim tim na našu konkurentnost, na šta menadžment nije u stanju da utiče“, kaže se u izvještaju Zavoda.

Stručno-servisna institucija za planiranje i realizaciju, kontrolu i nadzor izgradnje i urbanog razvoja grada Prijedora zapošljava 25 radnika među kojima 60 odsto sa visokom stručnom spremom.

Autor: SRNA

Comments are closed.