Prijava nezaposlenih u prijedorskoj filijali Fonda ZO

U regiji Prijedor je oko 17.500 nezaposlenih koji od početka ove godine pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju putem Fonda zdravstvenog osiguranja RS, umjesto ranijeg osiguranja preko Zavoda za zapošljavanje RS.

Rukovodilac prijedorske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dalibor Pavlović za Srpskainfo kaže da su nezaposleni iz Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice, Krupe na Uni i Oštre Luke zdravstveno osigurani do 29. februara.

– Svi imaju zdravstveno osiguranje bez obzira na ono šta piše u kartonu, odnosno na to kada treba da se jave na Zavod za zapošljavanje – kaže Pavlović.

On dodaje da se i nakon 29. februara građani mogu zdravstveno osigurati.

– Pogrešna se slika stvorila i shvatanje da ljudi moraju da se registruju do kraja februara. Ističem da to nije tačno jer svako ko ima pravo može da se osigura i u martu ili bilo kom narednom mjesecu kada krene ljekaru. Samo je potrebno da donese dokumente koje tražimo i dobija osiguranje – objašnjava on.

Pavlović priča da građana koji se registruju kao osiguranici bez ličnih prihoda moraju da dostave ovjerenu kućnu listu, kopiju lične karte i izjavu da ne ostavaruju pravo po nekom drugom osnovu.

– Ukoliko žele zdravstveno osiguranje preko zaposlenog supružnika onda dostavljaju kopiju lične karte, vjenčani list i obrazac za dodatnog člana koji se popunjava kod nas – objašnjava Pavlović.

Dalibor Pavlović

On navodi da će se nezaposlenima knjižice ovjeravati svakih mjesec dana, a trudnicama i porodiljama na tri mjeseca.

Pavlović ističe da sva djeca do 15 godina imaju zdravstveno osiguranje bez obzira na zdravstveno osiguranje roditelja.

Za djecu je potrebno samo donijeti knjižice u Fond zdravstvenog osiguranja koji potvrđuje njihovo osiguranje.

Novina u novom načinu osiguranja je i ta da će osobe koje imaju ugovor o djelu, a lični prihodi im mjesečno iznose više od 520 KM po članu domaćinstva, morati da uplaćuju sami za sebe zdravstveno osiguranje u iznosu od 80 KM mjesečno.

Zbog promjene načina osiguranja od januara pune ruke posla imaju i radnici Poreske uprave RS. Pomoćnik direktora Poreske uprave RS za Područni centar Prijedor Milenko Puzigaća kaže da osiguranicima Fonda na osnovu kućne liste izdaju uvjerenja o ostvarenom oporezivom dohotku u posljednja tri mjeseca.
– Do sada je podneseno oko 4.500 zahtjeva, a broj uvjerenja koje treba izdati je znatno veći jer se uvjerenja izdaju za svakog člana domaćinstva sa priložene kućne liste pojedinačno – kaže Puzigaća.

Milenko Puzigaća

On dodaje da ne mogu tačno utvrditi rok u kojem će Poreska uprava izdati tražena uvjerenja.

– U zadnjih nekoliko dana dnevno se zaprima više od 400 zahtjeva. Naravno da sa rapoloživim brojem službenika, Poreska uprava nastoji prioritetno da u što kraćem roku udovolji podnesenim zahtjevima -tvrdi on.

Puzigaća ističe da veliki broj zahtjeva dodatno opterećuje rad poreskih službenika i utiče na izvršavanje ostalih poslova iz nadležnosti Poreske uprave.

Međutim, iz Poreske uprave RS su najavili da će uskoro Fondu zdravstvenog osiguranja RS njihovi podaci o visini prihoda građana biti dostupni u elektronskoj formi. Kada se to omogući osiguranici Fonda neće više morati ići na šalter Poreske uprave po ova uvjerenja.

Ko može da ostvari pravo
Pored nezaposlenih i djece do 15 godina Fond zdravstvenog osiguranja osigurava i one koji se redovno školuju, a imaju do 26 godina.

Pravo na zdravstveno osiguranje imaju i osobe starije od 65 godina, osobe sa invaliditetom, oboljeli od HIV ili AIDS te određenih zaraznih bolesti.

Osigurani su i oni koji imaju maligna oboljenja, dijabetes, hemofiliju, psihozu, epilepsiju, multipla sklerozu, cističnu fibrozu, reumatsku groznicu kao i oboljeli od rijetkih bolesti.

Takođe, na listi su i oni koji daju ili primaju ljudske organe, tkiva ili ćelije, te osobe u vigilnoj komi. Da bi dobili zdravstveno osiguranje građani moraju da dostave određenu dokumentaciju Fondu koja dokazuje da su ispunili uslove.

Autor: Bojana Majstorović – SrpskaInfo.com

Comments are closed.