Prijedor će se kreditno zadužiti zbog izgradnje fabrike Kolektora

Grad Prijedor kreditno će se zadužiti kako bi podržao dolazak slovenskog Kolektora na prostore ove opštine.

Na posljednjem zasjedanju lokalnog parlamenta, donesena je odluka o zaduženju za 2,4 miliona KM od čega se najveći dio od 1.375.000 KM planira utrošiti na izgradnju objekta u poslovnoj zoni „Celpak“. Ovdje je predviđena proizvodnja komutatora za elektromotore, pumpi za gorivo i mašina koju bi trebalo bi da pokrene slovenska firma „Kolektor“.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, kako izvještava Blic, izjavio je da bi Slovenci, koji već posluju u Laktašima i Srpcu, trebalo da zaposle 50 ljudi, a da će broj radnika vremenom uvećati na 400.

– Investitori obilaze i države regiona koje nude velike podsticaje za zapošljavanje radnika. Mi smo odlučili da ovog investitora zadržimo. Potpisali smo memorandum sa njima i prihvatili da izgradimo objekat u poslovnoj zoni „Celpak“, objasnio je Đaković namjenu kredita.

Dodao je da će Slovenci opremiti unutrašnjost fabrike, te da će plaćati zakupninu objekta, koji će moći da kupe nakon što steknu pravo preče kupovine.

– Najavljena je i mogućnost osnivanja Tehničkog fakulteta u Prijedoru, što bi za „Kolektor“ značilo da će imati potrebnu radnu snagu i dugoročan razvoj u Prijedoru, koji su izabrali kao tačku razvoja do 2025. godine, izjavio je on. Navodi da će grad i Slovenci uložiti jednak iznos novca za pokretanje proizvodnje.

Odbornik SDA Ajdin Mešić, podržao je namjenu kredita, ali i upozorio da bi trebalo podržati i prijedorske privrednike.

– Zar ne postoje domaće firme koje zaslužuju ovakve podsticaje? Ja sam siguran da postoje. Mnogi bi voljeli da imaju takvu podršku, a jedini je problem što su domaće. Na koji način ćemo mi obezbjediti tih 400 radnika koji će zadovoljiti njihove probleme, kada znamo da imamo i domaće firme koje imaju problem sa tim kadrovima, upitao je Mešić.

Načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Ljiljana Malbašić, rekla je da će se kredit otplaćivati 10 godina, te da će biti raspisan tender za izbor najpovoljnije banke.

Izvor: SEEbiz – Blic.rs

Comments are closed.