Prijedor – Dan Republike: Karlica-Srbi prve žrtve u Prijedoru

srna-pavic-prijem dan republike 1Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica izjavila je danas da se ne smije zaboraviti da su prve žrtve u Prijedoru u proteklom ratu bili Srbi.

Ona je u povodu 9. januara, Dana Republike, novinarima u Prijedoru rekla da svi različito gledaju na svoja i na tuđa stradanja, ali da se mora voditi dijalog.

„Ipak su prve žrtve u ovom gradu bili Srbi. Imamo dosta podataka i organizovaćemo orkugle stolove sa našim komšijama. Niko ne spori zločine, za zločine počinioci treba da odgovaraju, ali naše komšije moraju priznati da su pokrenuli prvi sve ostale nemile događaje u Prijedoru“, kazala je Karlica.

srna-pavic-prijem dan republike 2Od 30. maja 1992. godine, kada je počeo napad muslimanskih paravojnih formacija na Prijedor, u odbrani grada tokom sedmodnevnih borbi živote je izgubilo 26 srpskih vojnika i policajaca, a više od 30 je ranjeno.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić priredio je danas tradicionalni prijem za predstavnike Boračke, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i rezervne vojne starješine u povodu Dana republike.

srna-pavic-prijem dan republike 3„Želimo naglasiti da su to kategorije koje su najzaslužnije što mi sutra slavimo Dan Republike i što je Republika Srpska stvorena“, rekao je Pavić novinarima nakon prijema.

On je istakao da je saradnja grada sa ovim organizacijama izuzetno dobra.

„Dorbo se razumijemo i jedni drugima pomažemo u stvaranju uslova za život svih građana Prijedora. Takva saradnja će biti i ubuduće i pomoć grada neće izostati ni u realizaciji planova koje su organizacije zacrtale za ovu godinu“; dodao je Pavić.

srna-pavic-prijem dan republike 4Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Radovan Rajilić rekao je da je saradnja sa lokalnom administracijom u prošloj, kao i u prethodnim godinama, izuzetno korektna.

„Siguran sam da će takva biti i ubuduće i da će biti obezbijeđeni uslovi da zajedno riješimo pitanja boračke populacije kroz programe koje predlažemo“, naglasio je Rajilić.

srna-pavic-prijem dan republike 5Delegacije grada i boračkih organizacija položile su vijence na centralno spomen-obilježje „Za krst časni“, te zapalile svijeće u spomen-kompleksu „Kameni cvijet“ gdje su uklesana imena 574 poginula pripadnika 43. motorizovane i Pete kozarske brigade, te policije iz grada na Sani.
SRNA

Comments are closed.