Prijedor danas bio grad bez automobila

Grad Prijedor je povodom obilježavanja Evropske kampanje „Dan bez automobila 2017“, čiji je cilj promovisanje alternativnih vidova saobraćaja kao što su javni prevozi, bicikl i šetnje, a u svrhu očuvanja životne sredine, danas obustavio saobraćaj za sva motorna vozila u užoj gradskoj zoni u vremenu od 11-14 časova.

Dan bez automobila obilježen je i to tako što su najmlađi Prijedorčani na biciklima ili pješice defilovali ulicama grada koje su pretvorili u pješačku zonu.

Šef Odsjeka za saobraćaj i parkinge Aleksandar Jeftić je novinarima izjavio da je osnovna ideja za obilježavanja ovog dana promovisanje alternativnih vidova saobraćaja, te ukazivanje na probleme koje automobili sa sobom nose, a to su saobraćajne nesreće, zagađenje vazduha ili buka.

„Smanjenjem upotrebe automobila smanjuje se i zagađenje zraka, na ovaj način promovišemo upotrebu alternativnih prevoza kao što je pješačenje, bicikl, javni prevoz. Na taj način manje se zagađuje vazduh time što se manje troši benzin, dizel i drugi vidovi goriva“ rekao je Jeftić.

U obilježavanju „Dana bez automobila“ učestvovali su prijedorski osnovci i članovi sportskih klubova, a pridružila su im se i djeca iz vrtića koja su kredom oslikavala ulice Prijedora.

Evropska sedmica mobilnosti, prema propisima Međunarodne povelje evropske inicijative, traje od 16. do 22. septembra, a pokrenuta je kao evropska inicijativa u koju su od 2002. godine uključeni 431 grad i mjesto.

Izvor: PrijedorGrad.org

Comments are closed.