Prijedor: Dijele 60 obroka dnevno

Minus u Prijedoru najteže podnose siromašni i beskućnici. U Narodnoj kuhinji humanitarne organizacije „Hljeb života“ jedan topli obrok dnevno dobija 60 korisnika. Među njima je i Zdravka Grozdanić, koja je zbog siromaštva prinuđena da potraži pomoć u javnoj kuhinji.
„Već godinu dana hranim se u ovoj kuhinji. Da nije tako, davno bih umrla od gladi. Od primanja imam samo 40 maraka socijalne pomoći. Život je težak“, kazala je ona.
Prijedorčanin Milan Đaković, koji nema nikakva primanja, takođe preživljava zahvaljujući toplom obroku u kuhinji „Hljeb života“.
„Zahvalan sam onima koji nam na ovaj način pomažu da preživimo. Iz kuhinje ponesemo i nešto hrane kući i tako preživljavamo“, pojašnjava on.
Savka Banović, koja u javnoj kuhinji dijeli hranu, priča da bolesnima hranu dostavljaju na kućne adrese.
„Najgore je zimi, kao sada, kada mnogi od gladnih ne mogu da dođu u našu kuhinju da pojedu topli obrok“, kazala je Banovićeva.
U prijedorskom Centru za socijalni rad kažu da na spisku ugroženih osoba koje se nalaze u stanju socijalne potrebe imaju njih 138.
„Timovi Centra redovno obilaze korisnike. U stalnom smo dežurstvu i najugroženijima dostavljamo hranu, lijekove i drva. Zasad nema urgentnih intervencija, što ne znači da ih neće biti, jer imamo i beskućnike koji se ovih zimskih dana pokušavaju zbrinuti. Zbog hladnoće, na svu sreću, dosad nismo imali smrtnih slučajeva smrzavanja“, kazao je Rade Javorić, direktor Centra.
Pune ruke posla imaju i dežurne službe u javnim preduzećima. Iz „Toplane“ kažu da zbog niskih temperatura vazduha radijatore svojih korisnika zagrijavaju 24 sata dnevno, a u „Elektrodistribuciji“ su saopštili da su zabilježeni tek manji kvarovi u isporuci električne energije. Na terenu su i putari, koji svom raspoloživom mehanizacijom čiste lokalne, regionalne i magistralne puteve. U pripravnosti je i Civilna zaštita, ali zasad na području prijedorske opštine nema ugroženog stanovništva.
Nezavisne novine

Comments are closed.