Prijedor: Doktorat za Kembridž

Jedan od dvoje studenata iz Bosne i Hercegovine koji studiraju na prestižnom Univerzitetu Kembridž u Velikoj Britaniji jeste Milan Vrućinić, iz Prijedora.
Oktobra prošle godine započeo je doktorat iz fizike iz oblasti organskih poluprovodnika, koji su obećavajuća alternativa neorganskim poluprovodnicima koji se sada većinom koriste, poput silicijuma.
– Moje istraživanje je fokusirano na bolje razumevanje mehanizma foto-provodnosti organskih poluprovodnika, što bi nas moglo dovesti do niza unapređenja performansi uređaja u kojima se ovi poluprovodnici koriste. Na primer, na ovaj način bi se mogli smanjiti gubici koji nastaju u solarnim ćelijama sa organskim poluprovodnicima, što bi omogućilo dostizanje veće efikasnosti, a time i veće konkurentnosti solarnih ćelija sa organskim poluprovodnicima u odnosu na, sada najviše korišćene, solarne ćelije sa neorganskim poluprovodnicima – objašnjava Milan.
Sklonost ka nauci, kaže, nije porodično nasleđe, jer se niko od njegovih nije bavio naukom.
– Nije to ni posledica bilo kakvog teranja ili nagovaranja roditelja jer sam uvek imao slobodu da izaberem šta želim u životu i čime želim da se bavim, što bi svi mladi trebalo da dobiju, slobodu izbora svog budućeg zanimanja bez preteranog uticaja roditelja. Mogao bih reći da se ljubav prema nauci pojavila na početku učenja i takmičenja iz fizike i matematike. Jednostavno sam video da me to zanima, bilo mi je zanimljivo da rešavam zadatke i pokušam da razumem šta se to dešava oko nas i kako fizika to objašnjava – priča Milan.
Verovatno je na sve veće interesovanje uticalo i to što je počeo da postiže uspehe na takmičenjima. Sve je to vodilo ka odluci da upiše fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, koji završava u roku kao najbolji student. Potom upisuje i završava, sa počastima za postignute rezultate, master iz nanomaterijala na Univerzitetu Utreht u Holandiji.
Mladima u Srpskoj koji tek treba da se odluče šta da studiraju i čime da se bave u životu, poručuje da dobro razmisle i da i fizika može da bude njihov izbor.
– Fizička istraživanja mnogo utiču na buduće tehnološke inovacije, na to šta bismo mogli da stvorimo u budućnosti i daje osnove svih daljih istraživanja i rada. Mladi, nažalost, danas nisu svesni da fizika nije samo biti profesor u školi nego mnogo više. Recimo i to da danas u RS nema nezaposlenih fizičara, pa bi u našim uslovima fizika značila i posao – ističe Milan.
Po završetku doktorata koji sprema u Kembridžu, Milan planira da se vrati u Srpsku. Uvek je spreman, kaže, da pomogne napretku i razvoju Republike Srpske, pre svega u oblasti nauke i u međunarodnoj saradnji, koju smatra osnovom napretka i nauke i visokog obrazovanja uopšte.

Priznanja
Milan Vrućinić je dobitnik brojnih priznanja, a poslednje je stiglo sa Festivala nauke u Banjaluci za najboljeg mladog istraživača.
– Drago mi je da je Festival nauke prvi put održan u Srpskoj jer je promocija nauke veoma važna. Moramo puno da radimo da bismo zainteresovali što više mladih, jer samo napredak nauke može da doprinese napretku zemlje – ističe Milan.

Pomoć
Za studije na Kembridžu Milan je dobio podršku svog mentora i stipendiju „Kembridž oversiz trast“ i programa za fiziku za doktorske studije na Kembridžu. Tokom studija dobijao je stipendiju Fondacije „Milan Jelić“, kao i Ministarstva prosvete i kulture RS, zavisno od perioda studija.
Večernje novosti

Comments are closed.