Prijedor-Federalno ministarstvo izbjeglica finansira i propale projekte: Novac dali propaloj agenciji Nikad nije kasno

Prijedorska agencija „Nikad nije kasno“ za posredovanje u sklapanju brakova vlasnika Zijada Čanića Čane, poznatog fudbalskog sudije, ugostitelja i člana Kadrovske komisije SDA, koja je otvorena uz puno medijske pompe, „živjela“ je tek desetak mjeseci.
Zatvorena je krajem prošle godine, nedugo nakon vjenčanja vremešnog bračnog para Bosiljke Bogunović iz Oštre Luke i Ostoje Mutića iz Brezičana kod Prijedora, koje je agencija „Nikad nije kasno“ životno spojila.

Originalna ideja
To je ujedno bio i jedini bračni par Čanićevog originalnog projekta koji se početkom novembra prošle godine, samo osam mjeseci nakon otvaranja agencije, našao i na spisku donacija Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica.
Agencija se, naime, našla na rang-listi potencijalnih korisnika za programe pomoći održivog povratka u cilju zapošljavanja povratnika iz FBiH u RS s područja regionalnog centra Banja Luka. Čanić je novčanu pomoć za zapošljavanje povratnika dobio u februaru ove godine za tada već nepostojeću agenciju „Nikad nije kasno“.
– U vrijeme kad sam počinjao imao sam originalnu ideju o tome kako će poslovati ova agencija. Planirao sam i proširenje djelatnosti, zapošljavanje još dva radnika i iz tog razloga sam i uputio projekt prema Ministarstvu za zapošljavanje FBiH. Očekivao sam da će sredstva za pomoć stići do kraja godine, ali stigla su tek u februaru. Agenciju sam u međuvremenu morao zatvoriti jer više nisam mogao plaćati mjesečne obaveze koje su iznosile i do 1.400 KM – kazao je Čanić.

Potrošeno (ne)namjenski
On je dobiveni novac u međuvremenu „preusmjerio“ u ugostiteljski objekt „Libero“, koji je otvorio na ime kćerke Melise. U svemu ne vidi ništa sporno, jer će, tvrdi, u „Liberu“, uz njegovu kćerku, raditi još dva radnika.
– Sredstva sam dobio za prijem radnika i u te namjene sam ih i usmjerio. Dakle, nisam ih nenamjenski potrošio, pa ne vidim ni potrebu za nekom bukom. Uostalom, sve se može i dokumentirati – dodaje Čanić koji s novim momentima još nije, ali tvrdi da to planira, upoznao Federalno ministarstvo za zapošljavanje.
Ostala je, međutim, tajna koliko je novca na ime „zapošljavanja povratnika“ dobio poznati fudbalski sudija i ugostitelj iz Prijedora

Bosiljka i Ostoja žive u sreći
Bosiljka Bogunović i Ostoja Mutić, jedini par koji je brak sklopio posredstvom agencije „Nikad nije kasno“, živi u sreći, potvrdio nam je njihov matičar Mirko Tankosić.
– Nedavno su me zvali na čast. Žive lijepo i još bolje se slažu. Onaj ko ih je spojio, uradio je pravu stvar – rekao nam je Tankosić.
Dnevni avaz

Comments are closed.