Prijedor – gojazna djeca: Poziv za učešće u „Maloj školi zdravlja“

mala skola zdravlja za gojaznu djecu 1Roditelji gojazne djece iz prijedorske regije, koji žele da im djeca učestvuju u zimskom kampu „Mala škola zdravlja“ treba da se prijave porodičnim ljekarima ili pedijatrima najkasnije do 8. januara, rekla je koordinator ovog projekta za prijedorsku regiju pedijatar kardiolog Nada Rajlić.

Ona je navela da će zimski kamp „Mala škole zdravlja“, čiji cilj je prevencija kardiovaskularnih oboljenja, biti održan u Tesliću od 10. do 20. januara i da će ugostiti 40 djece iz Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice, Oštre Luke i Krupe na Uni.

„U kampu mogu učestvovati djeca od osam do 14 godina sa povećanim tjelesnom težinom. U ovom projektu roditelji ništa ne plaćaju, a čak im preporučujemo da djeci ne daju ni džeparac kako bismo spriječili da dijete dolazi u iskušenje da kupuje grickalice ili nešto slično“, kazala je Rajlićeva Srni.

Prema njenim riječima, djeca će boraviti u hotelu „Posavina“, uz pomoć stručnjaka sticaće zdrave životne navike u pogledu ishrane i fizičke aktivnosti, a za djecu je najatraktivnije to što će imati instruktora i časove plivanja na bazenu u hotelu „Kardijal“ koji je sa njihovim hotelom povezan podzemnim hodnicima.

srna-dr nada rajlic„To su zdrava djeca, ali imaju loše navike jer borave puno uz TV ili računar, ne bave se sportom, ne biraju slatkiše, jedu puno hljeba i grickalica i piju puno sokove i predisponirana su za kardiovaskularna oboljenja u kasnijoj životnoj dobi“, pojasnila je Rajlić.

Ona je naglasila da se u ovim kampovima, uz brojne fizičke aktivnosti, djeca pravilno hrane, da je ishrana bogata voćem, povrćem, nemasnim mesom i ribom i da osim tri glavna obroka djeca dobijaju i tri voćna obroka odnosno tri vrste voća svakog dana.

„Ni djeca, nažalost, nisu pošteđena rizika za kardiovaskularne bolesti koji se mogu javiti i prije rođenja, tokom razvoj fetusa, a povećati tokom djetinjstva nezdravom ishranom i nedovoljnom fizičkom aktivnošću“, istakla je Rajlić.

Pedesetak gojazne djece iz četiri opštine prijedorske regije u okviru ovog projekta boravilo je ljetos deset dana na Jahorini i u prosjeku su izgubila 2,5 do pet kilograma.

Sa djecom u kampovima borave i rade pedijatri, kardiolozi, medicinske sestre, prosvjetni radnici, psiholozi i instruktori raznih sportova s ciljem da se dijete u ranom uzrastu nauči kako da pravilno živi i sačuva svoje zdravlje kako bi imalo kvalitetan, zdrav i dug život“, kazala je Rajlić.

U zimskom kampu u Tesliću mogu učestvovati nova djeca odnosno ne mogu samo ona koja su boravila u ljetnom kampu. Sve informacije roditelji prijedorske regije mogu dobiti na brojeve telefona
065/965-041 i 065/634-294.

Projekat „Mala škola zdravlja“ inicirali su Udruženje kardiologa Republike Srpske i Centar za medicinska istraživanja i razvoj zdravstvene zaštite Banjaluka s ciljem prevencije kardiovaskularnih bolesti kojima je gojaznost jedan od vodećih faktora rizika. Finansiraju ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Fond zdravstvenog osiguranja RS, a podržavaju zdravstvene ustanove u lokalnim zajednicama.

Projekat „Mala škola zdravlja“ počeo je ljetos, a u narednih deset godina 7.000 djece povećane tjelesne mase uzrasta od 7 do 14 godina trebalo bi da boravi u kampovima, ljeti na Jahorni, zimi u Tesliću.
SRNA
Foto – arhiva

Comments are closed.