Prijedor: Jelena Trikić založila život da bi rodila bebu

Kolika je želja jedne žene da ima dijete pokazala je tridesetogodišnja Jelena Trikić iz Prijedora, koja je odbila da jakim citostaticima liječi tumor na mozgu kako bi imala šansu da bude majka.

Jelena, kojoj je 2007. godine otkriven tumor na mozgu, prije 15 dana rodila je zdravu bebu, ali je tokom trudnoće liječenje obustavljeno a bolest uznapredovala, tako da su sve dalje prognoze za njeno izlečenje neizvjesne.

– Do sada sam imala dvije operacije i kada sam bila u bolnici na terapijama, odlučila sam da hoću da imam dijete, koje će moći da mi dođe u posjetu. Željela sam da vidim kako je biti majka i suprug me je u tome podržao i bio uz mene – ispričala je Trikićeva i dodala da je srećna tek sada kad svoje dijete drži u naručju.

Njena velika želja da i pored toga što je bolesna i ona dobije mogućnost da bude majka, urodila je plodom. Rodila je zdravog sina Nikolu, koji je na rođenju ima 1.970 grama i sada polako napreduje.

Doktor Slobodan Grahovac, koji je obavio porođaj, kaže da je Jelena preskočila sve medicinske norme.

– Njena želja za djetetom je nešto što je neviđeno. Medicina kaže da niko ne može zatrudniti ako ima tumor na mozgu. Jelena je dokazala da nije tako i žrtvovala se za svoje potomstvo. Mi to treba da podržimo i kao ljekari damo sve da ona što duže bude sa svojim djetetom – kazao je Grahovac.

Dodao je da je trudnoća dodatno pogoršala njeno oboljenje.

– Trikićeva je odbila jaku citostatsku terapiju koja bi popravila njeno stanje, jer bi to uništilo svaku mogućnost da ostane trudna. Doktori su je upozoravali da je veoma rizično da ostane u drugom stanju, ali je odluka bila na njoj. Svjesno je prihvatila blažu hemoterapiju i poslije toga je uspjela da ostane trudna i da tu trudnoću uspješno iznese – kazao je Grahovac i dodao da je Jelena najbolji primjer hrabrosti i volje za životom.

– Svi treba da polažemo ispit kod ove pacijentkinje. Mi, kao akušeri smo ga položili, a sada je red na institucijama društva da pokažu koliko su humane i obezbijede ovoj ženi da se liječi u inostranstvu i pruže joj mogućnost da gleda svoje dijete kako odrasta – rekao je Grahovac.

On je dodao da će za tri sedmice uraditi snimak magnetnom rezonancom i vidjeti da li je tumor proširen i koliko.

– Takođe ćemo ustanoviti da li se u nekom kliničkom centru u inostranstvu može obaviti hirurška intervencija ili će se podvrgnuti terapiji zračenja i citostaticima. Potrudićemo se da joj pružimo najbolju zdravstvenu zaštitu zbog tolike želje za bebom i životom – istakao je Grahovac.

Fakultet
Da je hrabra i veliki borac, Jelena je dokazala i time što je poslije saznanja da je bolesna upisala Ekonomski fakultet i završila ga početkom ove godine.
Glas Srpske

Comments are closed.