Prijedor-Ljuti ovnovi napadaju ljude

Doktor Stojan Ćato, koji me operirao u prijedorskoj bolnici, rekao mi je da sam osamnaesti građanin koji je ove godine nastradao od očito ljutih ovnova koji su rogove upotrijebili da bi sačuvali ženke i teritoriju.
To je životna priča Adena Avdagića (49) iz Prijedora, koji je posljednji mjesec i po nakon operacije kuka praktično nepokretan.
Nastradao je na njivi dok je uživao u lijepom jesenjem danu na sestrinom imanju u Kozaruši kod Prijedora. Iznenada je osjetio udarac u leđa koji ga je odbacio nekoliko metara dalje.
– Nisam se ni milimetra mogao pomjeriti. Noge nisam osjećao. U bolnici su mi rekli da mi je ovan na dva mjesta polomio kuk. Hitno sam i operiran jednom, a nedugo potom i drugi put. Na noge zbog tog nesretnog ovna još ne mogu stati sam – kaže Aden, uz kojeg danonoćno od trenutka „udesa s ovnom“ bdije njegov prijatelj Goran Vasić (40).
Goran mu pomaže da vježba, nosi ga do toaleta, kuha mu i hrani ga. Upoznali su se prije sedam godina u Ljubiji, još dok je Goran u tom mjestu boravio u alternativnom smještaju.
– Nisam ni trenutka razmišljao kada me Aden pozvao. Znao sam da je ozbiljno i da mu treba moja pomoć – kaže Goran i dodaje da će na Adena paziti onoliko koliko to bude trebalo.

Obojica bez zaposlenja
Ni Aden ni Goran ne rade. Obojica zajedno uz Goranovo povremeno nadničenje preživljavaju od sramnih 39 KM, koliko Aden dobiva na ime tuđe njege i pomoći.
Nadaju se da će Aden dobiti neko banjsko liječenje, koje je i jedini garant njegovog oporavka.
Dnevni avaz

Comments are closed.