Prijedor: Majka petoro djece prijeti samoubistvom ako ne dobije smještaj

Mina Lazić, Romkinja sa Kosova, koja u Prijedoru ima status azilanta, danas je sa petoro djece mirno protestovala u prijedorskom Centru za socijalni rad, tražeći bilo kakav smještaj.
Ova samohrana majka je prije petnaestak dana izbačena iz tuđe garaže u prijedorskoj Partizanskoj ulici, gdje je sa porodicom stanovala posljednjih nekoliko godina.
Kaže da se svima obraćala, ali da su nadležni zatvarali vrata pred njenim problemom. Sada je sa djecom na ulici, uglavnom živi od tuđe milostinje i 90 KM dječjeg dodatka.
„Posljednjih 13 godina živim u Prijedoru. Suprug mi je umro i sama se brinem za petoro djece od kojih su četvero njih školarci, svi odlični učenici. Svašta mi pada na pamet, pa čak i da okončam svoj bijedni život“, kaže Lazićeva, zatraživši jednu sobicu sa kupatilom kako bi zbrinula djecu.
Ramo Salešević, predsjednik prijedorskog Udruženja Roma, kaže da porodica Lazić živi u veoma teškim i nehumanim uslovima, ali da je on nemoćan da im pomogne.
Direktor Centra za socijalni rad u Prijedoru Rade Javorić pojašnjava da rješenje za probleme Roma izbjeglih sa Kosova vidi u njihovom premještanju u Mostar, gdje postoji azilski centar.
„Romi Kosovari nisu naši državljani. Oni su azilanti i žao nam je što nemamo boljih uslova da im pomognemo“, istakao Javorić, dodajući da u izbjegličkom kampu kod Mostara Romi Kosovari mogu dobiti smještaj i potrebnu pomoć.
Kuda sa petoro djece Lazićeva ne zna. Trenutno je preko dana na ulici, a noć sa djecom provodi kod rođaka koji takođe nemaju vlastiti krov nad glavom. Vjeruje da će joj neko od dobrih ljudi, ipak, pomoći.
Nezavisne novine

Comments are closed.