Prijedor: Maloljetnu kćerku namjeravali prodati mladoženji na Kosovo

Priča djevojčice iz Prijedora koja je bjekstvom od kuće spriječila roditelje da je kao buduću mladu prodaju na Kosovo zvuči nestvarno i u ovom gradu ostala je tabu-tema koju tek rijetki žele komentirati.
Očajnički poziv
Potvrdu da se takvo nešto i zaista dogodilo dobili smo u Centru za socijalni rad u Prijedoru, gdje nam je Radenka Karajica, vođa tima za maloljetničku delikvenciju, kazala da im se prije izvjesnog vremena obratila maloljetnica koja im je ispričala nevjerovatnu priču da su je roditelji bez njenog znanja namjeravali prodati.
– Očajnički je tražila pomoć. Nije željela da ide na Kosovo, nego da ostane u Prijedoru. Zato je i pobjegla od kuće i nama se obratila. Pokušali smo joj pomoći, no niko od onih na koje je djevojčica pokazala prstom da su vezani za ovu nečasnu trgovinu nije želio potvrditi detalje njene priče. Pogotovo roditelji, koji su uporno negirali ono što je djevojčica tvrdila. S cijelom pričom bila je upoznata i policija, a djevojčica je, koliko nam je poznato,   spas potražila u po nju ne baš sretnom rješenju, u vanbračnoj zajednici, u kojoj danas, sada kao već punoljetna, očekuje bebu – kazala nam je Karajica.
Prema njenim riječima, ovo je jedini poznati slučaj koji se vezuje za priču u kojoj se maloljetnice iz azilantskih i romskih porodica pridošlih s Kosova na takav način udaju.
– Riječ je vjerovatno o običajima u kojima se na neviđeno uz određenu cijenu i dogovara ova trgovina – kazala nam je Karajica.
Bez dokaza
U romskom naselju u Kozarskoj ulici u Prijedoru u kojem živi nekoliko romskih porodica koje su došle s Kosova negiraju da se takvo nešto dešava kod njih. Čuli jesu, ali doživjeli nisu.
– Imam dvije kćerke i ni jednu u životu ne bih prodala – tvrdi Hašurija Bejzaki.
Običaje od kojih je u vanbračnu zajednicu pobjegla maloljetna Prijedorčanka nije želio komentirati ni Ramo Salešević, predsjednik Udruženja Roma iz Prijedora, koji je samo rekao da se nije pametno petljati u ovakve i slične teme.
U policiji u Prijedoru kratko je potvrđeno da su upoznati sa slučajem maloljetnice koju su roditelji namjeravali prodati na Kosovo, kao i to da se cijela priča „slegla“ jer slučaj nisu potkrijepili valjani dokazi.
Cijena i do 20.000 eura
Ugovorima teškim ponekad između 10.000 i 20.000 eura navodno prethodi slanje fotografije. Ukoliko je djevojka izuzetno mlada, a porodica jako bogata, uz cjenkanje nije isključena ni najveća moguća cijena.

Dnevni avaz

Comments are closed.