Prijedor-Matematički genije odlazi u Sloveniju

Osamnaestogodišnji Ratko Darda iz sela Ništavci kod Prijedora, koji je nedavno osvojio srebro na matematičkoj Balkanijadi u Turskoj, posle mature u prijedorskoj gimnaziji studiraće u Sloveniji, tako da će Srpska ostati bez još jednog matematičkog genija!
Darda ističe da su mu na fakultetu za matematiku „Famnit“ u slovenačkom gradu Kopar ponuđeni odlični uslovi za studiranje i najverovatnije će ih prihvatiti.
Šansa za napredovanje
– Nude mi stipendiju za školovanje i kažu da neću biti smešten u studentskom domu, već u stanu, a iste uslove daju i ostalim perspektivnim matematičarima iz BiH i bivše Jugoslavije. Zbog toga ne postoji varijanta da ostanem na fakultetima u BiH i RS, odakle me još niko nije zvao. I ovde je dobra plata kada se završi matematika, ali je u Sloveniji dvostruko veća. Kako je reč o zemlji Evropske unije, veće su mi i šanse za napredovanje, jer posle osnovnih, planiram master i doktorske studije – kaže Darda, koji će pre konačne odluke razmotriti još neke ponude za školovanje u inostranstvu.
Pored maturskog ispita, za koji je kao izborni predmet izabrao matematiku, Ratko se aktivno priprema i za državno takmičenje, a dobar plasman garantuje mu odlazak na Svetsku matematičku olimpijadu u Argentini.
– Maturski je 18. maja, a državno prvenstvo već 19. i 20. u Sarajevu. Pošto sam se tri puta zaredom kvalifikovao za svetske olimpijade, nadam se da ću i ovog puta. U julu se ide u Mar del Platu i mislim da ćemo se vratiti s medaljama, jer imamo najbolju ekipu u poslednjih nekoliko godina – optimista je ovaj prijedorski maturant.
Ako se kvalifikuje za Argentinu, Dardi će to biti oproštajni nastup za reprezentaciju BiH na svetskim matematičkim olimpijadama.
– To će mi jako nedostajati. Biće studentskih takmičenja, ali ona ni blizu nisu tako zanimljiva. Zato želim da u Argentini pokažem sve što sam ovih godina naučio – najavljuje ovaj mladić.
On kaže da se u Srpsku definitivno neće vraćati dok ne završi master i doktorske studije iz matematike.
– Verovatno ni posle, jer svoju budućnost vidim u teorijskoj matematici i radu na nekom matematičkom institutu ako zadovoljim kriterijume. Sigurno da mi neće biti lako da se odvojim od rodnog kraja i drugara. Roditelji kažu da ne idem previše daleko, ali to je život – navodi Ratko.
On naglašava da RS mora da nađe način da otvori matematičku gimnaziju jer bi joj se to višestruko isplatilo.
– To je moja želja, jer je ja nisam imao, iako matematiku volim više od svega. Ako te škole imaju Srbija i Federacija BiH, onda to treba da ima i RS. Matematika vas kao sport postepeno izgrađuje, vodi na putovanja i otvara mnoga vrata i društvo se mora sistemski potruditi da mladi zavole matematiku – savetuje Darda.
Država mora da pomogne
Ističe da je ohrabren ako je medijskim istupima doprineo da se država više brine za odlazak matematičkih talenata na takmičenja jer je pomoć ranijih godina često izostajala.
– Na prošloj Balkanijadi nismo učestvovali, a ovom prilikom želim da pohvalim Vladu RS i Pedagoški zavod RS, koji su pomogli da odemo u Tursku. Država mora više da pomaže, ne zbog mene već zbog budućih talenata. Meni su pomagali Gimnazija „Sveti Sava“, opština Prijedor, M: tel, fudbalski klub „Rudar Prijedor“, Savez sindikata RS, kao i Press RS i drugi mediji koji prate moje rezultate – priča naš sagovornik, koji je lane osvojio bronzu na svetskoj olimpijadi u Amsterdamu.
On ističe da je matematička Balkanijada u Turskoj Antaliji bila najorganizovanije takmičenje na kome je učestvovao.
– Učestvovalo je 11 balkanskih zemalja kao i gosti iz Italije, Britanije, Saudijske Arabije, Francuske… Od 26. do 3. maja bili smo u hotelu sa pet zvezdica. Za zlato mi je ponestalo sreće i osvojio sam srebro. Roditelji su rekli: „Moglo je zlato“, a ja sam im odgovorio: „Mogla je i bronza“ – kaže Darda s osmehom.

Kararić: Potrebna podrška
Fatima Kararić, direktorka prijedorske gimnazije, kaže da nije loše u inostranstvu steći stručno obrazovanje za matematiku.
– Stvar je u tome gde će se jednog dana gotov i formiran stručnjak u nekoj oblasti zaposliti i kome će u nasleđe davati rezultate svog rada i ideja. Mi smo već imali situacija da deca poput Darde prođu sve stepenice obrazovanja i odu pa stranci besplatno dobiju gotovog stručnjaka. Zato ovakva nadarena deca zaslužuju sistemsku brigu i svu potrebnu pažnju celokupnog društva, da se nikada ne desi da ne mogu da odu na takmičenje zbog banalnih razloga, kao što je novac. Ratko zbog ograničenih sredstava u mnogo čemu oskudeva. Sam radi, vežba i retko može da ode negde na pripreme – kaže Kararićeva.
Press RS

Comments are closed.