Prijedor: Milutin Veselinović tvrdi da su ga izbacili iz bolnice

Teško oboljeli Milutin Veselinović (76), izbjeglica iz Sanskog Mosta, koji sa suprugom Ljubicom živi u alternativnom smještaju u Ljubiji, kod Prijedora, tvrdi da je žrtva bahatog ponašanja medicinskog osoblja na Internom odjelu prijedorske Opšte bolnice.
Teško bolesni starac, koji je na tom odjelu bio smješten zbog srčanih tegoba i astmatičnih napada, kaže da je u nedjelju bukvalno istjeran iz bolnice te da mu medicinske sestre nisu dozvolile ni konsultaciju s ljekarom.
„Suprugu sam sa kćerkom došla u posjetu i nahranila ga. Potom mi je medicinska sestra rekla da je otpušten i da ga vodim kući. Kada sam se usprotivila, kazala je da je tako odlučio ljekar i da je otpusno pismo napisano još u petak. Bukvalno sam supruga iz bolnice izvela u gaćama, potkošulji i papučama“, govori njegova supruga Ljubica.
Kaže da je Milutin prvi put iz bolnice otpušten prije desetak dana, ali da je ponovo hospitalizovan.
„Uopšte nije mogao da priča, čovjek je bukvalno umirao. Noću me zvao iz bolnice i molio da dođem. Bilo mu je hladno, a u bolesničkoj sobi nema grijanja. Na njegovo dozivanje, jer ne može da kontroliše mokrenje, sestre ga nisu htjele presvući. Najviše me uvrijedilo što je u nedjelju, kada se gotovo niko ne otpušta iz bolnice, on istjeran kao pas“, priča ona i dodaje da su u bolnici kupovali i lijekove.
Milutin kaže da ne želi da se vrati u bolnicu.
„Kada bi mi ponovo pozlilo, ne bih se vratio, jer se o bolesnicima koji nemaju para niko ne brine“, govori on.
Veselinovići kažu da žive od Milutinove penzije koja iznosi oko 300 KM. Ljubica tvrdi da pola te sume odlazi na lijekove za njenog supruga.
Mirko Sovilj, direktor Opšte bolnice u Prijedoru, međutim, demantuje navode da je Milutin izbačen iz bolnice.
„U tih 12 dana bolničkog liječenja zdravstveno stanje mu se poboljšalo, pa mu je otpusno pismo sa potrebnom terapijom napisano još u petak, 20. januara. Tada je i porodica obaviještena o njegovom otpustu iz bolnice. Međutim, ima slučajeva da porodica ne želi o teškim bolesnicima da se brine kod kuće. Treba da znaju da bolnica nije socijalna ustanova i da ovdje pacijente, bez obzira na imovno stanje, nastoje izliječiti uz napore svog medicinskog osoblja“, kaže Sovilj.
Nezvanično saznajemo da je Milutin uznemiravao druge bolesnike lupajući po bolesničkoj sobi te da im noću nije dozvoljavao da spavaju.
Nezavisne novine

Comments are closed.