Prijedor: Nasilje u porodici – U blagom porastu broj muškaraca žrtava nasilja

Direktor Centra za socijalni rad Prijedor Rade Javorić rekao je danas da je u ovoj godini u Prijedoru smanjen broj žena i djece žrtava nasilja, a da je u blagom porastu broj muškaraca žrtava nasilja.

„Muškarci, međutim, nerado pričaju o tome, pa ćemo ubuduće i na tome više poraditi“, rekao je Javorić novinarima u Prijedoru gdje je danas predstavljen projekat „Iza zatvorenih vrata“ koji realizuje ovdašnji Centar za socijalni rad, a finansira Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Koordinator projekta „Iza zatvorenih vrata“ Milena Miodragović rekla je da je Centar za socijalni rad Prijedor u prvih devet mjeseci ove godine registrovao 89, a u istom periodu prošle godine 85 slučajeva nasilja u porodici.

„Tokom ovog i narednog mjeseca u okviru ovog projekta koji se odnosi na prevenciju i zaštitu od nasilja u porodici u sedam mjesnih zajednica, mahom izvan grada, organizovaćemo tribine koje se sastoje iz edukativnog i radioničkog dijela“, najavila je Miodragovićeva.

Ona je dodala da su ciljevi projekta podizanje svijesti o problemu nasilja u porodici, jačanje povjerenja građana u institucije koje su subjekti zaštite i podizanje svijesti o značaju prepoznavanja i prijavljivanja slučajeva nasilja.

Direktor Džender centra Vlade Republike Srpske Spomena Krunić rekla je da je od 2000. godine, kada je nasilje u porodici zakon počeo tretirati kao krivično djelo, broj slučajeva nasilja bio u stalnom porastu sve do prošle godine.

„Prošle godine prvi put smo imali smanjenje broja prijavljenih slučajeva nasilja, a ovogodišnji podaci približno su jedanki prošlogdišnjima“, navela je Krunićeva.

Prema njenim riječima, zaštita žrtava nasilja u porodici nije još uvijek na potrebnom nivou i treba je stalno unapređivati, naročito kada se radi o slučajevima koji su pred sudovima.

„Upravo doneseni novi zakon o zaštiti od nasilja u porodici predviđa hitne mjere koje se mogu izreći odmah čim nastupi nasilje“, dodala je Krunićeva.

Predsjednik Foruma za bezbjednost grada Prijedora Draško Đenadija rekao je da ovo tijelo već godinama radi po protokolu o zaštiti od nasilja u porodici koji su potpisali svi subjekti zaštite.

„Ranije je svaka institucija radila za sebe, a ovakav zajednički pristup daje daleko bolje rezultate gdje svi subjekti zaštite analiziraju stanje i dogovaraju se o daljim koracima“, istakao je Đenadija.

Koordinator za pitanja porodičnog nasilja pri Domu zdravlja Prijedor Goran Račetović rekao je da je sistem kontinuirane zdravstvene brige o žrtvama porodičnog nasilja doveo do povećanja broja prijavljenih slučajeva nasilja.

„U posljednje dvije godine to je postalo dio našeg posla i uključeni smo u zaštitu žrtava bilo da se radi o fizičkim ili duševnim poteškoćama. Osim psihološke i psihijatrijske podrške, tu je i rad sa počiniocima nasilja prema sudksim odlukama“, kazao je Račetović.

U borbu protiv nasilja u Prijedoru su uključeni Centar za socijalni rad, policija, Dom zdravlja, Forum za bezbjednost, Opšta bolnica Prijedor, Služba mjesnih zajednica i nevladine organizacije.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.