Prijedor obilježio Dan grada [video]

Prijedor danas obilježava Dan grada. Tim povodom održana je svečana akademija na kojoj su pojedincima i kolektivima dodijeljena najviša gradska priznanja. Tome je prethodilo polaganje vijenaca ispred spomenika Za krst časni i spomenika u parku na Pećanima, posvećenom oslobodiocima grada.

Preduzeće za proizvodnju namještaja, stolarije, trgovinu i usluge “Javor” dobitnik je Plakete grada Prijedora, najvišeg priznanja koje se dodjeljuje povodom Dana grada. Poveljom počasnog građanina ovaj put okitio se Ljubivoje Ršumović, istaknuti srpski pjesnik.

– Zahvaljujući gradskoj upravi, mislim da je Prijedor jedan od najperspektivnijih gradova, ali država bi trebala mnogo više pažnje da posveti proizvodnji – rekao nam je Radovan Šalabalija, predstavnik preduzeća “Javor”.

– Počasni građanin podrazumijeva i jednu obavezu i neku lijepu žrtvu. Ja se uvijek osjećam lijepo u Prijedoru – naglasio je Ljubivoje Ršumović, počasni građanin Prijedora.

Prvi čovjek grada podsjeća da je Prijedor 16. maja prvi put oslobođen od fašizma. Danas je ovo jedan od najrazvijenijih gradova u Srpskoj.

– Sigurno će u skorijoj budućnosti biti razvoja novih privrednih subjekata i novih zapošljavanja. Naša želja je da sa novim zapošljavanjima i stvaranjem uslova za normalan porodičan život zaustavimo mlade ljude da idu u zapadnu Evropu. Takođe, i onima koji nemaju namjeru da idu, želimo stvoriti uslove za kvalitetan porodični život – rekao nam je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

I Ministarstvo urpave i lokalne samouprave uveličalo je ovu proslavu te uputilo riječi hvale.

– Prijedor je grad koji je nama bio inspiracija za nove zakone, nove prakse. Oni su to uvijek uvodili sami zbog sebe. Ovaj grad je uvijek bio okrenut prema građanima. Evo, za Dan grada, ministarstvo je najmlađima poknonilo dječije igralište u parku na Pećanima. To je jedno veliko hvala našem gradu – istakla je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi RS.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Srpske i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. Radojičić je podsjetio da ova dva grada godinama imaju dobru saradnju i da su do sada zajedničkim snagama realizovali brojne projekte.

– Takođe blisko sarađujemo i na svim pitanjima koja se predlažu prema republičkim institucijama, imamo usaglašene stavove kada je riječ o lokalnoj samoupravi. Mogu reći da primjer saradnje Banjaluke i Prijedora može biti uzor za druge – dodao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Povodom Dana grada položeni su vijenci ispred spomenika Za krst časni i spomenika u parku na Pećanima, posvećenom oslobodiocima grada. Upriličen je nastup mališana iz obdanište “Radost” ispred zgrade gradske uprave. Nije izostao ni prijem kod gradonačelnika za delegacije iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Autor: Branka Dakić – SrpskaCafe.com

Comments are closed.