Prijedor: Obnovili zavjete za deceniju braka

Mika (57) i njen suprug Pero Grbić (75) vjenčali su prije 10 godina u prijedorskom Domu penzionera, a danas su obnovili bračne zavjete.
Pero je u proteklom ratu izbjegao iz Sanice, kod Ključa, a njegova izbarnica iz Lušci Palanke, kod Sanskog Mosta. Mika kaže da je dolazak u Dom penzionera bio sudbonosan za nju i Peru, jer su se tu zagledali, a nakon godinu dana poznanstva i vjenčali.
„Peri i meni su umrli bračni drugovi i bukvalno smo bili sami. Nisam imala djece, pa kada sam se odlučila da ostatak života provedem sa Perom, nije bilo prepreka za mene. Jednostavno sam se sa trećeg sprata Doma, gdje sam sobu dijelila sa još dvije cimerke, preselila u sobu na prvom spratu, gdje je boravio Pero“, govori Mika.
Pojašnjava da su tad u Perinu sobu unijeli bračni krevet, koji su na poklon dobili od zaposlenih u Domu.
„Spojila nas je samoća, ali nisam se pokajala, jer boljeg bračnog druga, nakon smrti prvog supruga, nisam mogla ni da zamislim. Srećna sam i vesela, a posebno sad kada smo pred svim stanarima Doma obnovili i bračne zavjete“, dodaje ona.
Razlika u godinama nije omela Peru Grbića da zaprosi Miku. Kaže da mu se svidjela na prvi pogled.
„Bila je okretna i poštena žena. Nikada nije ogovarala druge i ima dobru dušu. U to sam se uvjerio i tokom našeg zajedničkog života. Nisam se mnogo dvoumio, pa sam Miku zaprosio nakon godinu dana poznanstva. Bivša supruga mi je umrla pred sam kraj rata. Imam sina Mirka, koji je podržao moju odluka da se ponovo oženim. Drugi sin Marinko mi je, nažalost, u poginuo prošlom ratu“, priča Pero.
U Domu su supružnici od zajedničke sobe napravili toplo bračno gnijezdo. U sobi je sve prepuno starih fotografija, cvijeća i uspomena kojih ovaj bračni par ne želi da se odrekne. Tvrde da su za srećan brak najvažniji tolerancija i razmijevanje.
„Svakako i ljubav, ali prije svega prijateljstvo i poštovanje. Danas mladi nemaju takav nivo tolerancije koji je potreban za uspješan bračni život. Zato se i razvode“, govori Pero.
Sa suprugom se slaže i Mika.
„Treba 100 puta izbrojati i presabrati se prije nego se odlučiš na razvod“, poručuje ona.
Adnan Pašalić, direktor Doma penzionera, kaže da se brak između Mike i Pere pakazao kao veoma uspješna zajednica.
„U Domu vjenčanja između korisnika nekada nisu bila rijetkost. Sada je novosklopljenih brakova u ovoj ustanovi sve manje. Miki i Peri želimo još lijepih godina koje će provesti u braku, ali i zdravlja i veselja“, kazao je Pašalić.
Nezavisne novine

Comments are closed.