Prijedor-Penzije u Srpskoj najniže u regionu

Predsjednik Sindikata penzionera Republike Srpske Mirko Ćurčija poručuje da ovaj sindikat želi da promijeni odnose prema penzionerskoj populaciji budući da penzioneri u Srpskoj imaju najniže penzije u regionu i žive na ivici siromaštva.
Ćurčija je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Prijedoru istakao da penzioneri u posljednjih 10 godina imaju najniže penzije u regiji i dodao da je ova sindikalna organizacija penzionera krajem januara i osnovana da bi takvo stanje promijenila.
„Želimo da na takav odnos prema ovoj populaciji stavimo tačku osnivajući sindikat penzionera“, rekao je Ćurčija i dodao da je nedavno počela promocija Sidnikata penzionera.
Ćurčija je kritikovao rukovodstvo Udruženja penzionera Srpske ističući da ono ne vodi računa o penzionerskoj članirani.
„Članarina od devet miliona maraka koja se izdvaja za rad Udruženja na godišnjem nivou nije mala suma, ali se ne zna gdje odlazi taj novac, jer nema kontrole. Udruženje se otuđilo od svojih članova, a rukovodstvo se ponaša bahato i rasipnički“, rekao je Ćurčija.
On je dodao da ovaj sindikat zastupa 230.000 penzionera u Republici Srpskoj i da već ostvaruje saradnju sa sličnim sindikatima u Federaciji BiH i nekim lokalnim zajednicama.
„Ovaj sindikat ima namjeru da prati rad Udruženja penzionera koje se srodilo sa aktuelnom vlašću, zbog čega se i ne bore za bolji položaj i standard svoga članstva“, rekao je Ćurčija.
Predsjednik Udruženja penzionera opštine Prijedor Slobodan Brdar rekao je da osnovani Sindikat penzionera neće donijeti ništa novo niti će poboljšati materijalni položaj penzionera.
„To što izjavljuju da se novac od članarine troši nekontrolisano nije tačno. Članarina se troši po zakonu i javno, tako da svako ima uvid u svaku potrošenu marku“ – rekao je Brdar, dodajući da inicijativa o osnivanju Sindikata penzionera dolazi iz Federacije BiH.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.