Prijedor: Pijani otac nasrnuo i na kćerku

Prijedorčanka koja je posljednjih 20 godina bezmalo svakodnevno trpjela batine nasilnog i nerijetko pijanog supruga utočište je našla u Sigurnoj kući u Prijedoru. S njom je i kćerka koju je prije desetak dana, dok je nemoćno pokušavala da odbrani majku, pijani otac udarcima u glavu oborio na pod. Kako kaže Rada Karajica iz Centra za socijalni rad u Prijedoru, maltretiranje je potrajalo do kasno u noć, a tek ujutro kad se pijani otac valjda „umorio“ majka i kćerka su smogle snage i pozvale policiju.

– Ovo je izuzetno težak slučaj nasilja, tim teži što je policija kod nasilnika pronašla i izuzela bukvalno arsenal naoružanja, počev od puške i bombe do stotinjak metaka – rekla je Karajica i dodala da su majka i kćerka prije odlaska u Sigurnu kuću, u kojoj će utočište imati naredna tri mjeseca, nekoliko dana provele i u prihvatnoj stanici Centra gdje im je pružena adekvatna pomoć.

Karajica dodaje da je policiji u Prijedoru ali i radnicima Centra za socijalni rad samo u ovoj godini prijavljeno 128 slučajeva nasilja u porodici, što je, tvrdi, mnogo više nego ranije.
– Nažalost, većinu ovih pravih porodičnih drama prati i alkohol. Nedavno smo imali slučaj u kojem je pijani suprug, koji je imao čak 3,2 promila alkohola u krvi, bukvalno danima maltretirao suprugu i troje maloljetne djece. Uspjeli smo na kraju, jer je to ipak dobrovoljna odluka, da ga privolimo na liječenje. No, takvi primjeri su više nego rijetki – kazala je Karajica i u zbrinjavanju žrtava istakla dobru saradnju Centra i policije.

 

Žele staviti tačku na zlostavljanje

Nasilje je nerijetko i razlog za razvod braka, pa su u Prijedoru od 111 brakorazvodnih parnica čak 10 odsto inicirale supruge koje žele staviti tačku na zlostavljanje. – Ni činjenica da su ekonomski zavisne ne može presuditi u korist odluke da ostanu s nekim ko ih godinama na sve moguće načine maltretira – kazala je Branka Jandrić -Vuković, koja se u Centru za socijalni rad bavi brakorazvodnim parnicama.

Dnevni avaz

Comments are closed.