Prijedor – poslovno okruženje: Ispuniti 184 uslova za dobijanje međunarodnog pečata

grad prijedor-administrativna sluzbaGrad Prijedor treba da ispuni 184 uslova da bi dobio Međunarodni pečat kvaliteta za opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Pored Banjaluke, Prijedor je jedina lokalna zajednica u Republici Srpskoj u kojoj je u toku projekat „Sertifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi“.

Cilj projekta je uspostavljanje sistema sertifikacije kojim bi se obezbijedila međunarodna prepoznatljivost, kao i jačanje regiona jugoistočne Evrope kroz uspostavljanje jedinstvenih standarda kvaliteta koje opštine i gradovi pružaju potencijalnim investitorima i privrednicima koji posluju na lokalnom nivou.

U kabinetu gradonačelnika Prijedora Srni je rečeno da će, nakon formalizacije ispunjenja uslova, uslijediti posjete gradovima u regionu i promocija Prijedora kao ambijenta povoljnog za ulaganje.

Nakon uspjeha sertifikacije opština u Srbiji, u decembru 2011. godine započela je realizacija projekta „Sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi“.

Memorandum o razumijevanju za učešće u ovom projektu potpisale su Srbija, BiH, Hrvatska i Makedonija, a partner u Republici Srpskoj je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

„Namjera je da se nakon ovog pilot projekta u RS uspostavi sistem sertifikacije i za druge opštine“, najavljeno je iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Projekat se realizuje uz pomoć Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj NALED, Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu (ORF).

Na prostorima jugoistočne Evrope sertifikacija opština predstavlja prvi regionalni projekat koji podstiče takmičenje među opštinama za pridobijanje novih investicija, jača ekonomske veze unutar samog regiona, ali i doprinosi stvaranju prepoznatljivih zajedničkih standarda za ocjenu kvaliteta poslovanja.
SRNA

Comments are closed.