Prijedor-Prijem za predstavnike vjerskih zajednica: Dobro mjesto za rad i život

prijem za predstavnike vjerskih zajednica 1Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je u ovom gradu stvoren povoljan ambijent zahvaljujući, između ostaloga, aktivnostima i saradnji vjerskih zajednica i lokalne administracije.

„U Prijedoru nema nikakvih bezbjednosnih, međunacionalnih ni međuvjerskih problema i svi smo saglasni da zajednički uputimo pozitivnu poruku svim građanima i ovdje i vani da ćemo nastaviti zajednički raditi da Prijedor ostane dobra destinacija za rad i život“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon tradicionalnog prijema za predstavnike vjerskih zajednica.

On je dodao da vjerske zajednice u Prijedoru imaju neriješenih probelma i da je nedostatak novca jedina prepreka, ističući da u krizna vremena svi dijele taj teret.

„Ono što mi njegujemo jeste trajno, a finansijska kriza je prolazna, pa ćemo jednom o tome govoriti na drugačiji način i omogućiti veću finansijsku pomoć administracije vjerskim zajednicama“, kazao je Pavić.

prijem za predstavnike vjerskih zajednica 2Protojerej stavrofor Ranko Maletić rekao je da je saradnja gradonačelnika i njegovih saradnika sa Srpskom pravoslavnom crkvom dobra i uspješna.

„Bolna tačka su finansije. Pomoć koju dobijamo od grada za rad naših institucija je nedovoljna, ali moramo biti zadovoljni uklapajući se u situaciju koju imamo i u svijetu, i u Evropi i lokalno“, dodao je Maletić.

Glavni imam medžlisa Islamske zajednice Prijedor Merzuk Hadžirušidović rekao je da postoji saradnja grada i IZ-a, ali da bi mogla biti i bolja i uspješnija s obzirom na potencijale grada i činjenicu da IZ samo u Prjiedoru ima oko 3.000 domaćinstava.

Župnik prijedorske župe Marijan Stojanović izrazio je zadovoljstvo dobrom saradnjom vjerskih zajednica sa gradom, kao i vjerskih zajednica međusobno.

„Mi, vjerski službenici, više smo okrenuti duhovnoj dimenziji čovjeka, a grad materijalnoj. Ta saradnja je zato važna jer jedna dimenzija bez druge ne može i nadam se da će i ubuduće saradnja ići u dobrom smjeru“, kazao je Stojanović.

Vikar episkopski grkokatoličke ukrajinske crkve u BiH Mihail Stahnek rekao je da i ubuduće očekuje da se grad brine kako o svima u Prijedoru tako i o ukrajinskoj manjini.

„Godina 2012. bila je dobra za nas jer smo proširili kontakte sa Ukrajinom zahvaljujući gradu, našem udruženju i parohiji naše crkve“, naveo je Stahnek.

Glavni imam medžlisa IZ Kozarac Amir Mahić rekao je da se ovim tradicionalnim okupljanjem šalje pozitivna poruka o suživotu na ovom području.

„Ono, isto kao i naš cjelokupan rad tokom cijele godine, doprinosi međusobnom razumijevanju i svemu što pospješuje život svih građana Prijedora“, poručio je Mahić.

Prijemu je prisustvovao predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović, a svi su građanima i vjernicima uputili čestitke u povodu novogodišnjih i božićnih vjerskih praznika.
SRNA

Comments are closed.