Prijedor primjer dobre interkulturalne uprave

U mađarskom kulturnom centru NEPKER u Subotici od 22-26. avgusta održan je trening seminar za predstavnike lokalne samouprave i nevladinih organizacija kao dio aktivnosti regionalnog projekta pod nazivom „ Regionalna partnerstva za gradove interkulturalnosti“. To je dio projekta EU CARDS-Programa podrške saradnji lokalnih vlasti sa civilnim sektorom u oblasti unapređenja manjinskih prava i dobre interkulturalne uprave.

Među 25 učesnika, uglavnom predstavnika lokalnih vlasti i organizacija civilnog sketora aktivnih u oglasti unapređenja ljudskih i manjinskih prava u lokalnim višenacionalnim zajednicama bili su i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić , kao predstavnik opštinske administracije i predsjednik Udruženja Ukrajinaca „ Veselka“ Olga Karajica.

-Prijedor je na jednom ovakvom skupu bio jedan od primjera dobre prakse u oblasti razvoja međunacionalnih odnosa , a posebno u oblasti unapređenja položaja i odnosa nacionalnih manjina, kazala je Babićeva.

Ona je dodala da je učešće na jednom okvakom treningu bilo veoma korisno iskustvo ako se ima u vidu da su tematske radionice obrađoivale veoma interesantne teme kao što su Iskustva primejne Okvirne konvencije u zemljama zapadnog Balkana, Evropski standardi u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava, Kreiranje lokalnih politika –od asimilacije do interkulturalnosti, te Mediji i kulturna raznolikost i njihova uloga u interkulturalnom dijalogu i toleranciji.

-Ono što je bitno je da se nijedna lokalna zajednica ne može izdvojiti i razvijati samostalno, bez kontakata i učešća na ovakvim skupovima. Upoznavanje sa pozitivnim iskustvima i usvajanje pozitivne prakse razvijenih evropskih zemalja ono je na čemu trebamo i dalje raditi kako bi i ubuduće i mi ostali pozitivan primjer demokratske participacije kulturne raznolikosti na lokalnom nivou.

Inače, nosilac ovog dvogodišnjeg regionalnog projekta je Gradska uprava Subotica, a partneri su Centar lokalne demokratije u Subotici, Agencija lokalne demokratije Osijek i Mostar, Medijski centar Wolverhampton(Velika Britanija) i ALDA (Asocijacija agencija lokalne demokratije).
Opština Prijedor

Comments are closed.