Prijedor privlačan njemačkim investitorima

Uz ocjenu da je Investiciona konferencija o mogućnostima ulaganja u Republiku Srpsku, koja je održana na Mrakovici kod Prijedora, uspješna, ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS Željka Cvijanović pohvalila se da su predstavnici pojedinih zemalja učesnica skupa zatražili održavanje mini konferencija kojom bi ponuda kapaciteta RS bila i dodatno predstavljena.
– Interresorni tim Vlade bit će u stalnom kontaktu s ovim ljudima, investicionim fondovima, posredničkim kućama, privrednim komorama i njihovim predstavnicima, tako da postoji stalna cirkulacija informacija – kazala je Cvijanović i dodala da je na konferenciji bilo oko 240 predstavnika iz 20 zemalja.
Neki, poput načelnika općine Prijedor Marka Pavića, neće čekati na formiranje Vladinog tima. Da se prilike na licu mjesta ne propuštaju, potvrdila je i delegacija ovog grada koja je u pauzi za kafu na Mrakovici razgovarala sa čak tri potencijalna investitora.
– Vrlo su realne šanse da ti investitori, od kojih su dvojica iz Njemačke, dođu u Prijedor. Zainteresirani su za ulaganja u oblast energetike – najavio je Pavić.

Očekivanja Žitoprerade
Od konferencije, čiji je fokus uz energetiku bila proizvodnja hrane, mnogo očekuju i u preduzeću Žitoprerada iz Omarske.
– Ponudili smo program specijalnih vrsta brašna za nove, pekarske proizvode. To je nešto novo na ovom tržištu, jer praktično nema proizvođača koji se uz dodavanje raznih poboljšivača u brašno bavi i pravljenjem gotovih smjesa – kazao je Zoran Kos, vlasnik Žitoprerade.
Dnevni avaz

Comments are closed.