Prijedor-Šestoro blizanaca u jednom razredu

Devetogodišnji Ljubiša i Vasilije Marinović, Jovana i Jovan Maksimović i Marko i Mihajlo Kremić tri su para blizanaca iz prijedorskog naselja Gomjenica.
Svi žive u istoj ulici, a zajedničko im je još i to što pohađaju treći razred područnog odjeljenja OŠ “Branko Ćopić” i idu u isto odjeljenje. Učiteljica Joka Jojić kaže da za 39 godina rada nije zabilježila ovakav slučaj.
– Imala sam u odjeljenjima uglavnom po jedan par blizanaca. Nije mi se dogodilo čak da imam ni dva para, a tri pogotovo. Mislim da rijetko koje odjeljenje u široj okolini ima ovako nešto – priča Joka i dodaje da su, kao i svi blizanci, i njeni đaci veoma vezani jedni za druge. U klupama sjede zajedno, ne razdvajaju se ni za vrijeme školskog odmora, jedno drugo štite i pomažu u učenju.
– Dobri su učenici. Možda je neko za nijansu bolji u nekom predmetu, ali nema prevelike razlike. Zanimljiva je, recimo, njihova povezanost. Kada se desi da je jedno dijete bolesno pa ne dođe u školu, ovo drugo je tog dana tužno i nervozno. Međutim, ako neko u igri gurne brata ili sestru, ovaj drugi odmah reaguje – rekla je Jojićeva.
Prema njenim riječima, jednom joj se Jovan žalio kako mu je neki drugar dirnuo sestru pa je on reagovao.
– Doslovno mi je rekao: “Niko mi ne smije dirati sestru, ja sam tu da štitim i ne samo nju nego i druge dvije sestre”, od kojih je jedna punoljetna – priča Jojićeva.
Vasilije i Ljubiša na času likovnog crtali su jedan drugog kako spavaju. Imali su zadatak da na crtežu dočaraju noć.
– A koga bih drugog nacrtao do svoga brata – kaže Vasilije, koji se od brata ne razdvaja ne samo u školi već nigdje.
– Ako se dogodi da je nekim slučajem brat otišao negdje na pola sata bez mene, odmah mi nedostaje. Zajedno se igramo, učimo, a roditelji nam uglavnom kupuju iste stvari, jer ne žele da prave razliku među nama – priča nam Ljubiša.
Zbog identičnog izgleda Marka i Mihajla Maksimovića učiteljica ih ponekad zamijeni, pa ni sama ne zna ko je ko.
– Mihajlo i ja smo se jednom prilikom zamijenili za mjesta, jer sam želio da sjedim do zida. Učiteljica je rekla ‘ajde, Marko, ustani. Kada sam ja ustao, ona je rekla ne ti, Mihajlo, nego Marko neka ustane. A sam joj rekao da sam ja Marko, a ona je uporno govorila ti si Mihajlo, ti sjedi, neka ustane Marko – ispričao nam je svoju dogodovštinu Marko.
Učiteljica
Učiteljica kaže da joj se rijetko dešava da zamijeni blizance.
– Ljubišu i Vasilija razlikujem po tome što jedan od njih nosi naočare, dok Marka i Mihajla ponekada zamijenim jer se mogu razlikovati samo onda kada nose različitu odjeću – kaže Jojićeva, koja je i sama neobična jer potiče iz porodice u kojoj je njih 20 završilo za učitelja, nastavnika ili profesora.
Glas Srpske

Comments are closed.