Prijedor-Susreti škola slovenačkog jezika

Oko 120 polaznika pet škola slovenačkog jezika u Bosni i Hercegovini okupili su se u subotu u Prijedoru na 13. Susretu škola dopunskog učenja slovenačkog jezika. Domaćin susreta je bilo Udruženje „Lipa“iz Prijedora čiji su člnaovi ugostili polaznike škola slovenačkog jezika iz Kaknja, Tuzle, Slatine kod Banja Luke i Doboja.
„Ovo je tradicionalni susret koji se svake godine organizuje u drugom gradu, a cilj im je njegovanja našeg maternjeg jezika što je veoma bitno pogotovo za mlade, da znaju odakle potiču i gdje pripadaju ma gdje bili“, kazala je predsjednik Udruženja Slovenaca “Lipa“ Alenka Uduč.
Ona je dodala da su prigodnom akademijom polaznici škola slovenačkog jezika pokazali koliko su u toj dopunskoj nastavi slovenačkog jezika naučili, kao i da je ovo bila prilika da se upoznaju i druže. „Ono što je bitno je da je mladih polaznika škola slovenačkog jezika prilikom svakog susreta sve više što govori da imaju podršku u porodicama sa slovenačkim korijenima da uče maternji jezik koji im može pomoći u daljem školovanju ili zaposlenju u Sloveniji“, kazala je Udučeva.
Državni sekretar kancelarije Vlade Slovenije za Slovence u inostranstvu i po svijetu Matjaž Longar je
pozdravljajući učesnike susreta rekao da je svake godine primjetan napredak u učenju slovenačkog jezika, te svim učesnicima poželio uspjeha u daljem učenju.
„Povezivanje ovih društava među sobom, susreti sa predstavnicima iz Slovenije i njegovanje slovenske kulture i običaja, samo su jedan segment važnosti postojanja ovih škola i ovakvih susreta“, rekao je Longar.
Na ovom svojevrsnom prazniku slovenačkog jezika učestvovali su polaznici svih uzrasta škola slovenačkog
koji su pjesmom i igrom pokazali da im je ovaj jezik u srcu i duši.
Rad škola slovenačkog jezika u BiH finansira Ministarstvo za školstvo Republike Slovenije i Ured Vlade Slovenije za Slovence u inostranstvu i po svijetu i Zavod za školstvo Republike Slovenije.
Opština Prijedor

Comments are closed.