Prijedor – „Toplana“: Tri osnovne škole još uvijek van sistema centralnog grijanja

skole i dalje bez grijanjaTri prijedorske osnovne škole, koje su zbog nagomilanih dugova bile isključene iz toplovodne mreže prethodne dvije sezone, još uvijek nisu uključene u sistem centralnog grijanja, iako je to bilo najavljeno za početak novembra.

Vršilac dužnosti načelnice Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Ljiljana Babić rekla je da je grad sa 110.000 stanovnika doživio da tri gradske škole pređu na grijanje 16. i 17. vijeka.

„Nakon primjedbi da je prijedorskim školama grijanje skuplje nego banjalučkim, u potpunosti smo prihvatili da cijena grijanja našim školma bude jednaka kao u banjalučkim, ali odgovor od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske još uvijek nismo dobili“, kazala je Babić.

Ona je podsjetila da su tri gradske škole kupile drva za cijelu tekuću sezonu, ali da je grad spreman otkupiti ta drva i pokloniti ih ovdašnjem Centru za socijalni rad, ali Ministarstvo prosvjete i kulture prethodno treba da izmiri zaostala dugovanja kako bi se škole ponovo priključile na centralno grijanje.

„Nadam se da ćemo to razriješiti bar do početka iduće školske godine i da će Prijedoru i u tom segmentu biti grad“, dodala je Babićeva.

Prilikom posjete ministra prosvjete i kulture Republike Srspke Antona Kasipovića gradu Prijedoru, 26. oktobra prošle godine, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da bi od početka novembra tri ovdašnje škole trebalo da budu ponovo priključene na toplovodni sistem.

„Škole u centru grada griju se na drvo što je neprimjereno u ovom vremenu“, rekao je tada Pavić novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa ministrom Kasipovićem.

Dug škola prema „Toplani“ sa kamatama je iznosio više od 300.000 KM i Okružni sud Banjaluka obavezalo je izvršnim rješenjima Ministarstvo finansija Republike Srpske da plati dugove za škole „Desanka Maksimović“, „Dositej Obradović“ i „Branko Ćopić“.

Iako je iz škola u više navrata naglašavano da im je grijanje na drva u vlastitim kotlovnicama jeftinije od centralnog i do pet puta, lokalna vlast je negodovala zbog pretvaranja škola u drvarnice, zahtjevajući od Vlade Republike Srpske da škole u Prijedoru imaju isti tretman kao i škole u Banjaluci, kada je u pitanju grijanje.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Comments are closed.